Videospeler inladen...

Technische jobs liggen voor het rapen: "Afstappen van idee dat je máár een technische opleiding volgt"

Meer dan ooit is er op de arbeidsmarkt nood aan mensen met een technische opleiding. In de regio Antwerpen-Waasland alleen al zijn er vandaag meer dan 23.000 vacatures, het merendeel daarvan in de industrie en de logistiek. Om al die jobs ingevuld te krijgen, is er een mentaliteitsverandering nodig, stelt werkgeversorganisatie Voka. 

Met een nieuwe digitale competentiebarometer brengt Voka Antwerpen-Waasland dagelijks en in real-time alle openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland gedetailleerd in kaart. 23.484 vacatures zijn er vandaag in die regio. Meer dan 20 procent van het totale aantal vacatures in Vlaanderen. "Een gigantisch aantal", zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Het merendeel van die vacatures is te vinden in twee sectoren: de industrie en de sector transport en logistiek. En dan gaat het in de eerste plaats om technische jobs. "Er is vandaag onwaarschijnlijk veel vraag naar mensen met een ICT-opleiding, elektronica of mechanica", weet Luwel. "Iemand die vandaag afstudeert met zo'n technische opleiding, heeft 10 vacatures om uit te kiezen."

Zowel in de industrie als in de sector transport en logistiek is er vooral veel vraag naar technische bachelors, meer dan masteropleidingen. In de logistiek gaat het dan bijvoorbeeld over de richtingen bedrijfsmanagement en logistiek management. "Het zijn hands-onprofielen die heel snel inschakelbaar zijn", geeft Luwel als verklaring. "En dat gekoppeld aan de groei van haven en industrie in onze regio."

 Wie na het middelbaar onderwijs meteen wil gaan werken, kiest beter voor een technische richting

Luc Luwel, Voka Antwerpen-Waasland
Door de groei van de haven en de industrie zijn er in de regio Antwerpen-Waasland "gigantisch veel" vacatures.
BELGA/WAEM

Maar ook wie enkel technisch secundair onderwijs (tso) of beroepsonderwijs (bso) heeft gevolgd, hoeft zich in de regio Antwerpen-Waasland volgens Voka niet al te veel zorgen te maken over het vinden van een job. "13 procent van alle werkgevers in Antwerpen-Waasland is expliciet op zoek naar iemand met een opleiding technisch secundair. En bijna 10 procent heeft een job voor iemand uit het beroepssecundair."

Omdat er binnen die tso- en bso-opleidingen soms grote verschillen zijn in aantal leerlingen, hebben sommige afgestudeerden de jobs maar uit te kiezen, stelt Voka. "Wie in de brede regio rond Antwerpen met een tso-diploma elektromechanica of elektronica op de arbeidsmarkt komt, heeft zelfs tot 15 maal meer kans op een job in vergelijking met andere richtingen."

Voka roept jongeren dan ook op om zeker ook eens naar die technische richtingen te gaan kijken. Een aso-opleiding is vandaag enkel nog interessant als voorbereiding op hogere studies, stelt Voka. Wie na het middelbaar onderwijs meteen werk wil vinden, kan in het secundair maar beter voor een technische richting kiezen, is de boodschap. "Die hebben heel snel zicht op een job."

Weg met het watervalsysteem

Bovenop die 23.000 vacatures verwacht Voka dat er de komende 10 jaar in de regio Antwerpen-Waasland nog eens 12.000 vacatures ingevuld zullen moeten worden door een grote pensioneringsgolf. Dan is dé vraag: waar vinden we al die mensen? De VDAB waarschuwde er begin dit jaar nog voor: de krapte op de arbeidsmarkt wordt alsmaar erger, bedrijven vinden moeilijker dan ooit personeel.

De keuze voor een technische opleiding hoeft geen tweede keus te zijn. Want het is een keuze die naar een volwaardige job leidt

Luc Luwel, Voka Antwerpen-Waasland

Voka roept de volgende Vlaamse regering dan ook op om maximaal in te zetten op technische opleidingen en het technisch onderwijs te herwaarderen. De Vlaamse regering zal nog veel meer moeten inzetten op duaal leren, stelt Voka, ook in het hoger onderwijs. Dat zijn opleidingen waarbij de helft van de lessen in een praktijk- of werkomgeving worden gegeven. De lessenpakketten moeten ook beter op het bedrijfsleven worden afgestemd en vakscholen moeten nog sneller evolueren en nog nauwer gaan samenwerken met het bedrijfsleven.

Maar bovenal wil Voka jongeren aansporen om een technische opleiding te volgen; opleidingen die door sommigen nog altijd als minderwaardig worden beschouwd. "Er is echt nood aan een mentaliteitsverandering. We moeten er eindelijk van afstappen dat een technische opleiding máár een technische opleiding is. Vandaag zijn mensen met een technische opleiding zeer gegeerd, zo'n opleiding biedt kansen op een job en moet als een volwaardige opleiding aangezien worden", vindt Luwel.

Voka wil jongeren - en hun ouders, de scholen, ... - op het hart drukken dat een technische opleiding helemaal geen tweede keus hoeft te zijn (het zogenoemde watervalsysteem waarbij een leerling eerst in het aso zit en vervolgens "zakt" naar tso of bso). "Het moet een eerste keus zijn. Want de keuze voor een technische opleiding is een keuze die naar een volwaardige job leidt."

Herbekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen