Video player inladen...

Thaise koning stelt "Koninklijke Edele Gemalin" voor, oftewel, zijn officiële "tweede vrouw"

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn heeft voor het eerst foto's vrijgegeven van Sineenat Wongvajirapakd, de vrouw die hij vorige maand benoemde tot zijn "Koninklijke Edele Gemalin". Een hele mondvol. Het komt erop neer dat ze de tweede vrouw is van de koning, ook al zijn ze niet getrouwd. Ze is met andere woorden zijn officiële "minnares". Daarmee herstelt de koning een eeuwenoude traditie.

Koning Maha Vajiralongkorn benoemde Sineenat Wongvajirapakd (34) vorige maand op zijn 67e verjaardag tot "Chao Khun Phra", wat vertaald wordt als "Royal Noble Consort" of "Koninklijke Edele Gemalin". Het komt erop neer dat zij zijn tweede vrouw is, ook al zijn ze niet officieel getrouwd. Het was de eerste keer sinds 1921 dat een Thaise koning een officiële "minnares" aanstelde.

Op de website van het Thaise koningshuis verschenen gisteren voor het eerst foto's van de vrouw in kwestie. Ze tonen Sineenat in de gebruikelijke koninklijke traditie, gekleed in traditionele Thaise klederdracht, zittend aan de voeten van de koning. Maar er zijn ook andere beelden: Sineenat in de cockpit van een gevechtsvliegtuig, gekleed in militair uniform. Of gekleed in een zogenoemde crop-top, een sportief aansluitend topje dat alleen de boezem bedekt.

De website van het Thaise koningshuis werd na de publicatie van de foto's volgens het persagentschap Reuters zo druk bezocht dat hij even crashte.

(lees verder onder de foto)

Traditie van bijvrouwen in ere hersteld

De laatste keer dat een Thaise koning nog een "Chao Khun Phra" of bijvrouw had aangesteld was met Rama VI in 1921. Die had naast zijn koningin toen vier officiële vrouwen. Nadien verdween die traditie in de modernisering van Thailand. 

De traditie gaat al veel langer terug in India, Zuidoost-Azië en de rest van het Verre Oosten, zoals China, Korea, Japan en Indonesië. De redenen waren erg verscheiden. Soms trokken vrouwen door hun schoonheid de aandacht van de koning en ging het vooral om seksueel plezier. In andere gevallen ging het echt om verliefdheden en werden soms vrouwen uit lagere sociale klassen als bijvrouw genomen, waardoor hun familie een flinke sprong op de sociaal-economische ladder maakte. 

Anderzijds kreeg de koning ook vrouwen aangeboden en smeedde hij met dat soort extra huwelijken banden met andere staatshoofden, met de hoge adel, generaals of belangrijke en rijke figuren in zijn koninkrijk. Vrouwen werden zo gebruikt als diplomatieke pion. De oude koningen van Thaise rijken zoals Sukhothai en Ayutthaya hielden er tientallen en soms meer dan honderd bijvrouwen op na.

Er was ook een strikte rangorde tussen de vrouwen aan het hof, al varieerde die nogal. Koning Chulalongkorn (of Rama V) legde die omstreeks 1900 als volgt vast: aan het hoofd stond de koningin-moeder, dan zijn hoofdvrouw die de titel koningin voerde. In rang 3 volgden dan de bijvrouwen, daarna de tantes van de koning, daarna de dochters van koning en koningin en de volgende categorie omvatte de dochters van bijvrouwen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal (en lees verder onder de beelden en foto's):

Video player inladen...

Verpleegster, piloot en lijfwacht

Samen met de foto's verscheen ook een officiële biografie van de nieuwe "Koninklijke Edele Gemalin". Sineenat Wongvajirapakdi werd op 26 januari 1985 geboren als Niramon Ounprom. Ze volgde een opleiding tot verpleegster aan de militaire verpleegopleiding en doorliep diverse militaire trainingsprogramma's en kreeg uiteindelijk een baan in het paleis, waar ze de latere koning leerde kennen.

In 2015 kwam ze in dienst bij de koninklijke lijfwacht en werd al snel bevorderd tot generaal-majoor. Ze was eerder al vaker met de koning gefotografeerd. Zo was ze aanwezig bij de crematie van koning Bhumibol in oktober 2017. Ze woonde ook de kroning van koning Maha Vajiralongkorn in mei van dit jaar bij. Daar was ze er ook getuige van hoe de vroegere stewardess en lijfwacht Suthida Tidjai (41) officieel benoemd werd tot koningin van Thailand, als Suthida Vajiralongkorn.

Sineenat woont in de Duitse deelstaat Beieren. De Thaise koning heeft er een villa in Tutzing aan de Starnberger See, een meer op zo'n 25 kilometer afstand van München. Koningin Suthida woont in Zürich, Zwitserland. Op flighttrackers zijn naar verluidt regelmatig vluchten te zien van de koninklijke vliegtuigen tussen München en Zürich.

Koning Maha Vajiralongkorn was eerder al drie keer getrouwd, die huwelijken eindigden in een echtscheiding. Suditha is dus zijn vierde vrouw, Sineenat zijn eerste "gemalin."

Meest gelezen