Video player inladen...

Tram rijdt tegen appartementsgebouw in Deurne: pas vanavond laatste deel weggetakeld

De tram die gisterenavond in het Antwerpse district Deurne tegen een appartementsgebouw reed nadat hij was ontspoord, is vanavond eindelijk van het gebouw verwijderd. Dat zegt De Lijn. 

Vanochtend waren de achterste rijtuigen van de tram al weggesleept, nu zijn ook de voorste twee toestellen getakeld. Het tramverkeer op lijnen 4 en 9 kan door het vele resterende opruimwerk wel allicht pas morgenochtend worden hervat.

Bij het ongeval raakten vijf personen gewond, van wie twee zwaargewond. Eén ervan verkeerde een tijdlang in levensgevaar. De bestuurder en een inzittende werden afgevoerd met zware verwondingen. De inzittende verkeerde een tijdlang in levensgevaar. Drie andere inzittenden raakten lichtgewond. Eerst was er sprake van twee lichtgewonden, maar vorige nacht heeft zich nog een extra persoon aangeboden in het ziekenhuis.

De ravage was enorm, vooral in de tandartsenpraktijk op de benedenverdieping van het getroffen gebouw. Ook de bovenleiding van de tramlijn raakte beschadigd.

Het appartementsgebouw werd vorige nacht preventief ontruimd. "Bewoners van het gebouw hebben de nacht elders doorgebracht, bij vrienden en familie. Of ze kregen een hotelkamer aangeboden van de stad", zei Willem Migom van de Antwerpse politie. De bewoners konden vanmiddag even naar binnen om de nodige spullen op te halen. Vanavond is het gebouw weer vrijgegeven voor de inwoners.

Het gebouw in Deurne waar de ontspoorde tram tegen reed, moest van binnenuit worden gestut om het voorste deel van de tram veilig te kunnen verwijderen. Dat is vanavond ook gelukt. 

"De takelwerken hebben de hele dag geduurd. Ook de bovenleiding is beschadigd en moet dus hersteld worden", bevestigt Willem Migom van de Antwerpse politie. Het tramverkeer op lijnen 4 en 9 kan door het vele resterende opruimwerk wel allicht pas donderdagochtend worden hervat.

(Lees verder onder de foto's van de beschadigde tandartsenspraktijk)

De tram is woensdagavond uit het gebouw losgetrokken (lees verder onder de video)

Video player inladen...

Het is nog niet duidelijk of overdreven snelheid de oorzaak is van het ongeval. Ingenieurs van De Lijn onderzoeken de beschadigde tramstellen. De Lijn gebruikt ook camerabeelden van op de tram én zal verklaringen afnemen van de bestuurder, wanneer hij voldoende hersteld is. 

Veel buurtbewoners dachten dat het er ooit wel eens van moest komen. "Het verwondert mij niet", zegt een buurtbewoner. "Als ik zie hoe de trams hier voor de bocht komen aanrijden, dan ben ik altijd opgelucht als ze er veilig doorheen geraakt zijn. Het is trouwens niet de eerste keer dat de tram hier ontspoort. Enkele jaren geleden was dat ook al het geval."

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" en enkele beelden van na het ongeval:

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen