Vrijdagavond: een echt risicomoment voor kinderen en jongeren op weg van school naar huis

In de periode van 2014 tot en met 2018 raakten 35.000 kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar betrokken bij een verkeersongeval met gewonden. Opvallend is dat méér dan 15.000 van de slachtoffers op dat moment op weg van of naar school waren. Bovendien is het traject van school naar huis in de namiddag of avond anderhalf keer gevaarlijker dan het traject naar school tijdens de ochtend. En hoe verder de week vordert, hoe groter het risico op een ongeval, met een piek op vrijdagavond. Dat blijkt uit een analyse van het verkeersinstituut Vias.

Gemiddeld zijn er elke schooldag 17 kinderen of jongeren betrokken in een verkeersongeval op weg naar of van school. Het gaat zowel om jonge mensen die te voet of met de fiets naar school gaan als om kinderen die als passagier in de auto van mama of papa mee rijden.

Opvallend: bij de terugrit van school naar huis zijn er 50% méér slachtoffers dan op weg naar school. En hoe verder de week vordert, hoe groter het risico op een ongeval, met een piek op vrijdagavond. Vias berekende dat er op vrijdagavond 61% meer slachtoffers vallen dan op een maandagochtend. Vermoeidheid – zowel bij de jonge als bij de andere verkeersdeelnemers – en het feit dat iedereen blij is dat de schoolweek achter de rug is, kunnen daarvoor een verklaring zijn. Anderzijds is het zo dat de drukte tijdens de week van maandag tot vrijdag stap voor stap toeneemt. Er zijn dus op vrijdag meer weggebruikers dan op maandag. En dan is het niet onlogisch dat de ongevallenkans later tijdens de week ook stijgt.

Ook op woensdagmiddag is het risico op een ongeval relatief groot. Alle kinderen verlaten de school dan op hetzelfde moment. Dat brengt meer verkeer met zich mee en ongebruikelijke interacties met andere weggebruikers op dat tijdstip van de dag.

Vooral op 12 en 16 jaar stijgt het risico op een ongeval

Vanaf de leeftijd van 12 jaar stijgt het aantal slachtoffers gevoelig. Dit is de leeftijd waarop veel kinderen zelfstandig naar school beginnen te gaan. Het is dus absoluut belangrijk om hen op dit moment goed voor te bereiden. Vanaf 16 jaar is er een nieuwe piek in het aantal ongevallen. Jongeren schakelen dan vaker over op andere vervoersmiddelen zoals bromfietsen en ze nemen vaker risico’s in het verkeer. Jongens raken vaker betrokken bij een verkeersongeval dan meisjes. Op 16 jaar is het risico voor jonge mannen 40% hoger dan voor een jong meisje.

In Wallonië zit 40% van de slachtoffers tussen 3 en 18 jaar op weg naar school als passagier in de wagen. Dat is drie keer meer dan in Brussel en in Vlaanderen. In Brussel is het vooral als voetganger (61%) dat kinderen en jongeren slachtoffer van een ongeval worden. In Vlaanderen is dat bij de helft van de ongevallen als fietser (49%).

Meest gelezen