1.700 meeuwennesten ontdekt met drone Oostende

In Oostende hebben ze met een drone 1.700 meeuwennesten ontdekt. Dat zijn er 5 keer meer dan vorig jaar, toen ze nog zonder drone werkten. De stad gaat die beelden nu allemaal analyseren.

In Oostende werden de resultaten voorgesteld van de vluchten met een drone op zoek naar meeuwennesten. Zonder drone werden vorig jaar 350 nesten gedetecteerd, met een drone waren er 1.700 nesten. En dat alleen al in het centrum, zonder het havengebied en de woonwijken Westerkwartier en Mariakerke.

Meeuwenteams op pad

De stad gaat die beelden nu allemaal analyseren, maar past voorlopig haar beleid rond de aanpak van de meeuwenoverlast niet aan. Vanaf januari gaan er wel meeuwenteams op pad, die vooral preventief willen werken. Schepen Silke Beirens: "Nu is het zo dat als mensen overlast hebben dat ze dat via een app melden en de brandweer gaat langs om de nesten te verwijderen of nepeieren te leggen. Wij adviseren nu om voor het broedseizoen zelf op het dak te gaan als dat toegankelijk is en de nesten te verwijderen. Vanaf 2020 willen we mensen op pad sturen die kennis hebben van meeuwen en hoe ze broeden en zo veel mogelijk preventief werken."

Blankenberge gestopt met drones

Ook Blankenberge heeft een tijdje drones ingezet om de meeuwennesten in kaart te brengen, maar ze zijn daarmee gestopt. "Het heeft geen zin om meeuwennesten in kaart te brengen en er dan nauwelijks iets te kunnen aan doen. Wij gaan het op een andere manier aanpakken. We gaan volop inzetten op het afvalprobleem. Als de meeuwen geen eten meer vinden, dan blijven ze weg. We gaan dus rolcontainers gebruiken zodat de meeuwen de vuilniszakken niet meer kunnen openpikken. Op de dijk zelf komen er afvalcontainers onder de grond, zodat toeristen en tweedeverblijvers daar hun afval in kunnen onderbrengen", zegt eerste schepen Jürgen Content.