Hittegolf maakt plaats voor lokaal onweer: "KMI waarschuwt met code geel"

Het KMI waarschuwt met een code geel voor het onweer, die geldt voor het hele land, behalve voor het kuststreek. “Het zal heel wisselend zijn van streek tot streek," zegt weerman Frank Deboosere. “Code geel wil in mensentaal zeggen dat je een beetje moet uitkijken maar we verwachten niet meteen spectaculaire weersverschijnselen.”

“De eerste buien verschijnen rond deze tijd in de provincies Henegouwen en Luxemburg. De verwachting is dat in de avond of het eerste deel van de nacht op verschillende plaatsen buien ontstaan, lokaal met onweer. Daarbij kan veel water vallen op korte tijd en daar kunnen rukwinden bij zijn. De hevigheid van het onweer zou kunnen meevallen,” zegt Deboosere.

Vannacht en morgen. De buien verplaatsen zich van west naar oost. Na middernacht gaat de onweersdreiging eruit en verdwijnen de buien. Morgen komt de zon erdoor maar de temperaturen in Vlaanderen zullen dan nog schommelen tussen 20 en 24 graden. 

Vrijdag blijft het droog met brede opklaringen, er wordt zo'n 23 graden verwacht.

Zaterdag krijgen we nog een laatste uitschieter. "Met de zuidenwind gaan we nog eventjes richting 28 of 29 graden en veel zon." Maar vanaf zondag, gevolgd door maandag en dinsdag volgt de (wellicht) definitieve afkoeling. We halen dan nog maxima tot 20 graden. Ook buien zijn niet uitgesloten.

Bekijk het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden. Waarom?