Archieffoto protest
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Zes betogers doodgeschoten" bij nieuwe protesten in West-Papoea

In Indonesië, in de provincie West-Papoea, zijn zes betogers doodgeschoten door de veiligheidstroepen, dat heeft persbureau Reuters gemeld op basis van lokale bronnen. Ze werden neergeschoten tijdens een betoging aan een overheidsgebouw. De veiligheidsdiensten ontkennen de beschuldigingen. 

Er zouden duizenden betogers op straat zijn in het district Deiyai, dat heeft de lokale nieuwwebsite Jubi gemeld, sommigen onder hen zouden pijl en boog bij hebben. Het zou tot een confrontatie zijn gekomen tussen de politie en een aantal betogers aan een overheidsgebouw. Volgens lokale bronnen raakten verschillende betogers ook gewond.

Maar de woordvoerder van de nationale politie, Dedi Prasetyo, doet de beschuldigingen af als een "provocatie". De woordvoerder geeft wel aan dat er een militair werd gedood en dat er drie politieagenten gewond geraakten. "Alleen de informatie van de politie is betrouwbaar", gaf Prasetyo nog mee. Een woordvoerder van het leger zei dan weer dat ze nog niet wisten hoeveel slachtoffers er exact waren gevallen omdat "de communicatie beperkt is". 

(Lees verder onder foto)

Protest Jakarta
AFP or licensors

1.200 agenten naar regio

Sinds vorige week worden er in de Indonesische provincie protesten gehouden tegen de autoriteiten. De onrust brak uit toen tientallen studenten uit West-Papoea werden opgepakt, omdat ze de Indonesische vlag zouden hebben beledigd op de Indonesische Onafhankelijkheidsdag, 17 augustus. 

Als reactie kwamen in verschillende steden in de provincie, maar ook in de hoofdstad Jakarta mensen op straat om te protesteren tegen de autoriteiten. De betogers vinden dat de regering de oorspronkelijke inwoners discrimineert en achterstelt. Ze vragen ook om een referendum waarin de inwoners van West-Papoea zich voor of tegen onafhankelijkheid kunnen uitspreken. De autoriteiten hebben daarop 1.200 agenten naar de regio gestuurd.

West-Papoea is een deel van de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Nieuw-Guinea. In 1962, onder druk van de internationale gemeenschap, vertrokken de Nederlanders. Zeven jaar later werd het gebied na een omstreden referendum aan Indonesië toegewezen. Maar verschillende inwoners voelen zich gediscrimineerd en streven naar onafhankelijkheid. 

Protest Jakarta
AFP or licensors
Protest Jakarta
AFP or licensors

Meest gelezen