Nieuws gemist deze zomer? Met deze terugblik bent u weer helemaal mee

't Is weer voorbij die zomer. Of ie mooi was, mag u zelf bepalen. Dat er nieuws te rapen viel, staat buiten kijf. En neen, het waren niet alleen komkommers. Misschien heeft u van een welverdiende vakantie genoten en hier en daar iets gemist. Geen nood, we hebben het belangrijkste nieuws van deze zomervakantie samengevat. Dit was de zomer van 2019.

BEKIJK: De zomer van 2019 in 200 seconden:

Video player inladen...

2 juli: Charles Michel is Mister Europe

De zomervakantie schoot uit de startblokken met de benoeming van nieuwe Europese leiders. En een van die topjobs ging naar de Belgische premier Charles Michel. Hij wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, ook wel de Europese president genoemd. De Duitse politica Ursula von der Leyen werd voorgedragen (en later door het Europees Parlement verkozen) als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Meteen de eerste vrouw in die functie. Aan de benoeming (en die van enkele andere functies) gingen dagen van onderhandelingen vooraf. Vooral de keuze voor Von der Leyen werd niet door iedereen op gejuich onthaald.

LEES: Wie is Ursula von der Leyen, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie? Klik hier voor een portret.

BEKIJK: de eerste persconferentie van Charles Michel na zijn benoeming tot Europees president

Video player inladen...

6 juli: Brussel kleurt geel voor Le Grand Départ

Voor veel wielerliefhebbers staat de start van de zomervakantie elk jaar gelijk met de start van de Ronde van Frankrijk. Dit jaar is die in ons land niet zomaar voorbijgegaan. Le Grand Départ - de eerste rit(ten) - vond namelijk plaats in Brussel. En dat ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van nationale held Eddy Merckx in 1969. Op 6 juli, maar ook in de dagen ervoor en erna kleurde onze hoofdstad geel: van het Centraal Station, over de Grote Markt tot de toren van de VRT en RTBF. En Eddy Merckx was alomtegenwoordig: in het echt en op allerlei foto's, spandoeken en andere creatieve vondsten. Naar de ploegenvoorstelling, huldiging van Eddy Merckx en de echte Tourstart kwamen die dagen honderdduizenden mensen kijken. Quizvraagje: weet u nog wie die eerste rit in Brussel won?

LEES: Waarom blijft Merckx na 50 jaar nog altijd tot de verbeelding spreken? Klik hier voor een analyse van VRT-journalist en Merckx-kenner Johny Vansevenant.

BEKIJK: Sfeerverslag van de mensenmassa aan de Tourstart in Brussel

Video player inladen...

HERBELEEF: Alle ritten, het klassement en de opvallendste beelden vindt u nog altijd in deze Tour-rubriek op Sporza

18 juli: Brussel is het snelst (of toch niet)

53 dagen na de federale, regionale en Europese verkiezingen is op 18 juli de eerste nieuwe gewestregering een feit. De Brusselaars zijn het snelst. Aan Franstalige kant vonden de PS, Ecolo en DéFi elkaar, aan Nederlandstalige kant sloten Groen, Open VLD en One.brussels-SP.A een akkoord. De keuze van de Brusselse Open VLD om in de nieuwe Brusselse regering te stappen zónder de MR zet overigens de relaties met de nationale partijtop op scherp. Let wel: de Brusselse regering mag dan de eerste gewestregering zijn (op Vlaams en Waals niveau wordt nog onderhandeld), de allereerste nieuwe regering na de verkiezingen was die van de Duitstalige Gemeenschap. Die zag al het licht op 18 juni.

LEES: De onopvallende minister-president, de brouwer en de vrouw achter paars-groen, dit is de nieuwe Brusselse regering

LEES: Zone 30 in hele gewest, sociale woningen en klimaat­neutraal tegen 2050: dit staat in het Brusselse regeer­akkoord

BEKIJK: De nieuwe Brusselse ministers leggen de eed af

Video player inladen...

20 juli: Opnieuw dode op Tomorrowland

Heuglijk nieuws uit Brussel, droevig nieuws uit Boom. Opnieuw valt er een dode te betreuren op het dancefestival Tomorrowland.  Een 27-jarige man uit India stierf in het ziekenhuis nadat hij tijdens het eerste weekend op de spoeddienst van het festival was beland, vermoedelijk door druggebruik. Vorig jaar stierven ook al twee meisjes tijdens Tomorrowland. Dat er vaak drugs gebruikt worden op het dancefestival in Boom, doet al lang de wenbrauwen niet meer fronsen, hoewel er op het festival officieel een no-drugspolicy heerst. Toch valt op dat de schroom rond dat druggebruik lijkt te zijn verdwenen. VRT-journaliste Gitte Van Hoyweghen stelde vast dat er opvallend openlijk over gepraat wordt: "Het is het nieuwe normaal aan het worden."

BEKIJK: Eerste festivaldag overschaduwd door sterfgeval

Video player inladen...

Deze zomer viel er nog meer niet-muzikaal nieuws te rapen op de zomerfestivals. Zo ontstond er midden augustus commotie op sociale media na enkele getuigenissen van festivalgangers die naakt gefouilleerd werden door de politie. En op Pukkelpop gingen klimaatactiviste Anuna De Wever en de Vlaamse Leeuw met zowat alle aandacht lopen (zie verder).

24 juli: Theresa May out, Boris Johnson in

Hoe zou het nog met Theresa May zijn? Slaapt ze beter nu het hele brexitdossier niet meer op haar tafel ligt? Want al meer dan een maand heeft het Verenigd Koninrijk een nieuwe eerste minister: de flamboyante Boris Johnson. In zijn eerste toespraken belooft de nieuwe premier "een nieuw gouden tijdperk voor het VK". Johnson is er ook rotsvast van overtuigd dat zijn land op 31 oktober de Europese Unie zal verlaten. Met of zónder akkoord. Voorlopig krijgt hij aan Europese kant weinig in beweging, in eigen land vroeg hij enkele dagen geleden nog aan de Britse koningin om het parlement enkele weken te schorsen. Een omstreden handigheidje, ingefluisterd door zijn al even opvallende adviseur, waarmee hij wil voorkomen dat het parlement een no-dealbrexit kan uitsluiten. "Onuitgegeven in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk", weet VK-kenner Ivan Ollevier.

LEES: Wie is Boris Johnson, de flamboyante ex-burgemeester van Londen, oud-minister en nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk? Klik hier voor een portret.

BEKIJK: De eerste dag van Boris Johnson in 10 Downing Street

Video player inladen...

25 juli: Heet, heter, heetst!

Dat het een warme zomer was! Niet altijd, neen, maar als de zon scheen, dan scheen ze in volle glorie. En dan was het puffen in België (en Europa). Drie hittegolven hebben we de afgelopen zomer over ons heen gehad. De eerste eind juni al, toen scholieren en studenten nog niet of nog maar net in vakantiemodus waren. De tweede eind juli, met recordtemperaturen tot net geen 40 graden in Ukkel op 25 juli, de hoogste maximumtemperatuur sinds de start van de metingen. Op andere plekken in het land haalden we 40 en zelfs 41 graden. Het kwik daalde die dag ook niet onder 23,5 graden Celcius, de hoogste minimumtemperatuur ooit. Juli werd daardoor een recordmaand, maar ook in augustus werd de oven nog eens aangezet: begin deze week was de derde hittegolf van het jaar een feit.

HERBELEEF: De warmste dag ooit in ons land

BEKIJK: "Nu is 40 graden du jamais vu, maar tegen 2050 zal 1 op de 2 zomers er zo uitzien"

Video player inladen...

Juli-augustus: Hongkong volhardt

Al zo'n drie maanden lang komen elk weekend duizenden, zo niet honderdduizenden mensen op straat in Hongkong om te protesteren tegen de regering. Ook in de zomervakantie hield het protest aan. Die betogingen verliepen aanvankelijk vrij vreedzaam, maar werden alsmaar grimmiger. Zo werd in juli onder meer het plaatselijk parlement aangevallen. Midden augustus legden betogers dan ook nog eens twee dagen lang de internationale luchthaven lam. Maar veel heeft het wekenlange protest niet uitgehaald. De regering van Hongkong en de Chinese autoriteiten geven geen krimp. Zij hopen dat het protest langzaam doodbloedt, net als in 2014 met de zogenoemde paraplubeweging.

LEES: "Nooit heb ik meer volk bijeen gezien op een demonstratie dan in Hongkong." Klik hier voor een analyse van Azië-expert Stefan Blommaert.

LEES: Waarom escaleert het protest in Hongkong en bereidt China een inval voor? Klik hier voor een analyse van Azië-expert Veerle De Vos.

BEKIJK: Een zee van mensen, verscholen onder paraplu's (Verslag ter plaatse van de wellicht grootste betoging tot nog toe, 18/8/19)

Video player inladen...

4 augustus: twee schietpartijen op 1 dag in de VS

Op 4 augustus worden we nog maar eens wakker met wapengeweld uit de VS. In El Paso, aan de grens met Mexico, schiet een blanke man 22 mensen dood, onder wie 8 Mexicanen. Vele andere slachtoffers waren Amerikanen van Latijns-Amerikaanse origine. De politie behandelde de zaak vrij snel als binnenlandse terreur, de opgepakte verdachte zou volgens de politie bekend hebben dat hij Mexicanen wilde doden. Na de aanslag laait het debat over het wapengeweld én de opkomst van extreemrechts, al dan niet gevoed door uitspraken van president Donald Trump zelf, weer op. Ook de omstreden internetfora, zoals 8chan, waarop extremistisch gedachtegoed gepost wordt, staan weer ter discussie. Enkele uren na de aanslag in El Paso vallen er nog meer slachtoffers te betreuren: in Dayton, Ohio schiet een man 9 mensen dood in een uitgaansbuurt, onder wie zijn zus. Hier ging het niet om een terreurdaad.

LEES: Wat is 8chan, de extreme site die deel uitmaakt van een toxische, digitale cultuur?

BEKIJK: President Trump bezoekt Dayton en El Paso, een troostend maar niet geheel vlekkeloos bezoek

Video player inladen...

5 augustus: jonge wielrenner Bjorg Lambrecht komt om in Ronde van Polen

Dat wielrennen een gevaarlijke sport kan zijn, wordt helaas nog maar eens bewezen op 5 augustus. Bjorg Lambrecht, de Belgische 22-jarige renner van Lotto-Soudal, komt ten val in de Ronde van Polen en komt onzacht in aanraking met een stuk beton. Lambrecht wordt gereanimeerd en per helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Enkele uren later volgt wat velen vreesden: Lambrecht heeft de klap niet overleefd. Lambrecht gold als een aanstormend klimtalent. Tijdens de Ronde van Frankrijk was hij nog te gast in "Vive le vélo". Op 13 augustus werd hij begraven in Knesselare. Zijn familie, ploeg en de hele wielerwereld blijven aangeslagen achter.

BEKIJK: Zo schitterde de ster van Lambrecht tijdens zijn veel te korte carrière (door Sporza)

Video player inladen...

9 augustus: Pandatweeling verrast Pairi Daiza

We hebben afscheid genomen van veel te vroeg gestorven mensen, maar ook opvallende geboortes haalden het nieuws. Zoals die van een reuzenpandatweeling in Pairi Daiza. De tweede (en tegelijk derde) pandageboorte in het dierenpark sinds die van Tian Bao in 2016. In het wild heeft een pandatweeling weinig kans op overleven: de moeder richt al haar aandacht op een van de jongen. Maar in Paira Daiza worden de twee kleintjes afwisselend in de couveuse en bij mama Hao Hao grootgebracht. Namen hebben de twee nog niet. Met de geboorte van de pandatweeling leven nu vijf reuzenpanda's in Pairi Daiza. "Geweldig nieuws voor de redding van de soort."

LEES: De reuzenpanda bedreigt eigenlijk zichzelf

BEKIJK: Pairi Daiza stelt pandatweeling voor het eerst voor aan de pers

Video player inladen...

11 augustus: Brand in leegstaand pand kost twee brandweermannen het leven

In de nacht van 10 op 11 augustus breekt brand uit in een leegstaand pand in Beringen. Aanvankelijk lijkt het om een gemakkelijk te blussen brand te gaan, maar op een bepaald moment slaat de brand over in een zogenoemde flashover, een plotse ontbranding van hete gassen met een ontploffing tot gevolg die niet op voorhand ingeschat kan worden. De ravage na de brand is enorm. En de menselijke tol hoog: twee brandweermannen laten het leven. "Een heel zwarte dag voor Beringen", reageert de burgemeester.

LEES: Brand in Beringen sloeg opeens over in een dodelijke "flashover", wat is zo'n flashover?

BEKIJK: Niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in dit pand

Video player inladen...

BEKIJK: Indrukwekkend afscheid van brandweermannen Chris en Benni

Video player inladen...

12 augustus: De Wever kiest partners, Jambon leidt de dans

Op federaal niveau is er van onderhandelingen nog lang geen sprake. In Vlaanderen wel: de N-VA, CD&V en Open VLD breien nog vijf jaar aan hun Zweeds verhaal. Vlaams Belang, waarmee informateur Bart De Wever lang gepraat heeft, valt uit de boot. En niet De Wever maar Jan Jambon wordt de nieuwe Vlaamse minister-president. De basis voor de onderhandelingen is een startnota, geschreven door informateur De Wever. Die startnota trok midden augustus alle aandacht van de Vlaamse pers naar zich toe, onder meer door de sterke identitaire aard ervan. Vooral over het idee van een Vlaamse canon voor het onderwijs - een lijst van de belangrijkste namen en feiten uit de Vlaamse geschiedenis die scholieren maar ook nieuwkomers zouden moeten aanleren - wordt fel gediscussieerd.

LEES: "Voor Jan Jambon is de Vlaamse regering leiden een beetje zoals thuiskomen." Klik hier voor een portret van de (allicht) nieuwe Vlaamse minister-president.

BEKIJK: Wetstraatjournalist Bart Verhulst geeft meer uitleg bij de start van de Vlaamse formatie

Video player inladen...

16 augustus: Pukkelpop, waar muziek... euh het klimaat en de Vlaamse Leeuw centraal staan

Op Pukkelpop draait alles om muziek, kamperen met vrienden en having a great time. Niet zo dit jaar. Na de eerste dag van het festival gaat het alleen nog maar over de al dan niet mislukte klimaatactie van Anuna De Wever, jongeren die vriendinnen van De Wever zouden hebben lastiggevallen en bekogeld met flessen vol urine en Vlaamse Leeuwenvlaggen die boven de tenten op de camping wapperen. De Pukkelpoporganisatie beslist om die vlaggen weg te halen, omdat het over zogenaamde collaboratievlaggen zou gaan. Een nieuwe discussie barst los: over rode en zwarte klauwen, polysemische symbolen en de vraag of er op een festival aan politiek mag worden gedaan. En dat op de 50e verjaardag van het legendarische Woodstockfestival.

LEES: Is de zwarte Vlaamse Leeuw een collaboratievlag of niet?

BEKIJK: Gemengde reacties op klimaatactie Anuna De Wever op Pukkelpop

Video player inladen...

20 augustus: Crisis in Rome, Salvini gokt en lijkt te verliezen

Nog maar net een jaar is de regering-Conte aan de macht, maar op 20 augustus komt er een einde aan het Italiaanse verstandshuwelijk tussen de populistische Vijfsterrenbeweging en de radicaal-rechtse Lega-partij. Vicepremier en Lega-boegbeeld Matteo Salvini drijft premier Giuseppe Conte in de hoek en hoopt de voor zijn partij veelbelovende peilingen te kunnen verzilveren bij vervroegde verkiezingen. Om zelf premier te kunnen worden. Maar het pakt anders uit: de Vijfsterrenbeweging en de sociaal-democratische Partito Democratico van ex-premier Matteo Renzi onderhandelen op dit moment over de vorming van een nieuwe regering, mét Conte als premier. Als die effectief het levenslicht ziet, valt Salvini's plan in het water. En moet hij hopen dat die peilingen nog enkele jaren gunstig blijven.

LEES: Van "marionet" tot winnaar van de politieke crisis? Klik hier voor een portret van de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

BEKIJK: Premier Conte leest zijn vicepremier Salvini de les

Video player inladen...

23 augustus: België Europees kampioen hockey

België is momenteel hét hockeyland bij uitstek. Vorig jaar wereldkampioen, dit jaar Europees kampioen! Na een steengoed tornooi in eigen land, met een onwaarschijnlijke "remontada" in de halve finale tegen Duitsland en een demonstratie tegen Spanje in de finale, rijven de Red Lions opnieuw goud binnen. Volgend jaar komen de Olympische Spelen eraan. En dát is het volgende grote doel van de Belgische hockeymannen. Na het WK en het EK goud halen op de Olympische Spelen in Tokio, zou deze nu al fantastische ploeg nog legendarischer maken. "De sterren staan beter dan ooit", weten hockeyverslaggevers.

LEES: "We zijn een nieuwe wereldorde in het hockey aan het verwezenlijken"

BEKIJK: Red Lions worden Europees kampioen hockey in eigen land! Herbeleef de finale

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Augustus: Het Amazonewoud brandt

In sommige Latijns-Amerikaanse media waren ze al even voorpaginanieuws, als ook de internationale media de vele bosbranden in het Amazonewoud ontdekken, blijven ze dagenlang het nieuws beheersen in de laatste week van de zomervakantie. Het grootste regenwoud op onze planeet brandt niet voor de eerste keer - Braziliaanse landbouwers steken geregeld stukken woud in brand om er landbouwgrond van te kunnen maken - maar de omvang van de branden is duidelijk groter dan de voorbije jaren. De branden wakkeren ook een felle discussie aan tussen de Franse president Emmanuel Macron en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro. De een beschuldigt de ander "ons huis" in brand te steken, de ander verwijt de een "kolonialistische mentaliteit".

LEES: "Europa zou geld beter aan eigen herbebossing besteden": heeft Bolsonaro een punt of niet?

LEES: Het vuur in de Amazone breidt uit, net als de desinformatie erover. Laat u niet vangen door deze foto's

BEKIJK: Braziliaanse president zet leger in om branden te bestrijden

Video player inladen...

En dan was er ook nog dit...

Een hele zomervakantie samenvatten in één artikel, is onbegonnen werk. Natuurlijk is er veel meer gebeurd dat wat we hierboven vermeld hebben. De terugkomende bagageproblemen op de luchthaven van Zaventem bijvoorbeeld. Of de zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. En wat gezegd van 11 juli? Net op de Vlaamse feestdag moet Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck ontslag nemen. Over de clash tussen de Amerikaanse president Donald Trump en the squad - vier vrouwelijke Democratische Congresleden met buitenlandse roots - hebben we het ook niet gehad. Of de strengere migratiewetten die Trump heeft ingevoerd. Italië bleef ook deze zomer weigeren boten met migranten en vluchtelingen in zijn havens te laten aanmeren. De politieke crisis in Spanje houdt aan, premier Pedro Sánchez is er niet in geslaagd een nieuwe regering te vormen. Iran enerzijds en westerse landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk anderzijds "spelen zeeslag" in de Golf van Oman en de straat van Hormuz. In Canada houdt de politie een klopjacht op twee tieners die verdacht worden van meervoudige moord. In Australië wordt de zoektocht naar de vermiste Belg Theo Hayez officieel stopgezet. Zweden krijgt de woede van Trump over zich heen wegens een proces tegen de Amerikaanse rapper ASAP Rocky. We namen ook afscheid van acteur Peter Fonda, onder meer bekend door de legendarische film "Easy rider". En in Oostende... daar werd aan het begin van de zomervakantie een lachend kakje gestolen. Jawel, u leest het goed.

Zo, nu bent u weer mee. Wat het najaar allemaal te bieden heeft, valt moeilijk te voorspellen. Maar zeker is dat u ook dat bij VRT NWS zal kunnen volgen.

Meest gelezen