Videospeler inladen...

Duizenden Britten betogen voor het parlement tegen brexit-manoeuvre van Johnson

In de Britse hoofdstad Londen hebben gisterenavond duizenden mensen betoogd tegen de beslissing van premier Boris Johnson om het parlement tijdelijk op te schorten. Johnson hoopt zo te vermijden dat het parlement de kans krijgt om een eventuele brexit zonder akkoord tegen te houden. Er staat ook een petitie online die oproept tot verzet tegen de plannen van de premier. 

"Hier in Londen, voor het parlementsgebouw, hebben zich een paar duizenden mensen verzameld", zei VRT NWS-journalist Ivan Ollevier gisterenavond vanuit Londen. "Ze hebben het verkeer geblokkeerd en houden  een zitactie. Ze protesteren tegen het initiatief van Boris Johnson waarbij het parlement voor een bepaalde tijd wordt geschorst."

Mocht dit Latijns-Amerika zijn, zou dit een staatsgreep worden genoemd met de openlijke steun van  de Amerikaanse president

Lagerhuislid Diane Abbott (Labour)

"Ik weet eerlijk gezegd niet wat er nu gaat gebeuren, maar ik hoop dat de regering luistert naar deze protestbeweging", zegt een van de deelnemers aan de Londense avondkrant Evening Standard. "Misschien is dit wel de voorbode van vervroegde verkiezingen."

"Mocht dit Latijns-Amerika zijn, zou dit een staatsgreep worden genoemd met de openlijke steun van  de Amerikaanse president", sprak Diane Abbott van oppositiepartij Labour de betogers toe. "We moeten deze staatsgreep tegenhouden, niet alleen voor het parlement, maar ook voor de toekomst van  dit land en zijn kinderen."

Een online petitie tegen de opschorting van het parlement heeft in een mum van tijd meer dan 600.000 handtekeningen verzameld, meldt Ollevier nog. De initiatiefnemers willen dat de werkzaamheden in het Britse parlement niet worden onderbroken zolang het Verenigd Koninkrijk de brexit niet uitstelt of de plannen om de Europese Unie te verlaten niet worden opgegeven.

"Blijkbaar heeft de opschorting van het parlement toch wel een schok veroorzaakt in het Verenigd Koninkrijk", aldus Ollevier.

Ontslag Davidson

Ruth Davidson heeft haar ontslag als leidster van de Schotse afdeling van de Britse Conservatieve Partij aangekondigd. Ze maakte de beslissing bekend via Twitter.

Het is een publiek geheim dat Davidson het fundamenteel oneens is met de brexit-aanpak van Johnson, maar in de ontslagbrief die ze online plaatste, verwijst ze ook naar haar familie. Rekening houdend met de Schotse verkiezingen in 2021 en mogelijke Britse parlementsverkiezingen in de komende weken of maanden, gooit ze de handdoek in de ring. "Het idee om honderden uren weg te moeten zijn van mijn thuis en mijn familie vervult me met afgrijzen."

Ook juridische strijd is gestart

Ook de juridische strijd om de beslissing van Johnson terug te draaien is van start gegaan. Voor een rechtbank in de Schotse hoofdstad Edinburgh is de zaak begonnen waarmee 75 Britse parlementsleden verzet aantekenen. In Belfast, Noord-Ierland,  wordt vanaf morgen een gelijkaardige zaak behandeld.

De procedure in Edinburgh werd vorige maand al aanhangig gemaakt, maar door de beslissing van Johnson hopen de betrokken parlementsleden dat er nu snel een tussentijds verdict kan komen. De geplande opschorting zou al op 10 september ingaan. 

In Londen maakte zakenvrouw Gina Miller dan weer bekend dat ook zij via juridische weg Johnson stokken in de wielen wil steken. Zij slaagde er in 2017 al in om af te dwingen dat het parlement mag stemmen over de brexit. 

Bekijk hieronder beelden van het protest, de boodschap is duidelijk: "Stop de staatsgreep!"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Ivan Ollevier in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen