Videospeler inladen...

Federale informateurs houden voor de tweede keer rondetafeloverleg

Vanavond hebben informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) samen gezeten met zeven partijen over de eventuele vorming van een nieuwe federale regering. Ze hebben N-VA, CD&V, PS, SP.A, Open VLD, MR en Groen een nota over de begroting en de sociaaleconomische toestand voorgelegd. Een echte doorbraak kwam er niet, al lijkt er voor Groen nauwelijks nog plaats in de gesprekken. 

De aanwezige partijen waren dezelfde die exact een maand geleden aanwezig waren op een eerste rondetafeloverleg in het Egmontpaleis, ook nu weer de plaats van afspraak. Maar net als een maand geleden was het ook nu niet de bedoeling dat er veel wordt bekendgemaakt. 

Wat we wel weten, is dat er een nota van de informateurs op tafel lag, en die gaat over de begroting en de sociaaleconomische problemen. Vooral de begroting kan tot grote problemen leiden, want voor dit jaar alleen al dreigt er een gat van 7 miljard euro en volgend jaar dreigt het alleen maar erger te worden als er geen nieuw beleid wordt gevoerd. Bovendien verwacht de Europese Commissie dat ons land tegen oktober een nieuwe begroting kan voorstellen.

Achteraf is niets officieel bekendgemaakt. In de wandelgangen verneemt VRT NWS wel dat er voor Groen nog maar nauwelijks plaats is aan de onderhandelingstafel. Dat zou komen omdat Groen zich heeft vastgeklonken aan Ecolo, dat zoals bekend niet met de N-VA wil onderhandelen. Groen zelf laat weten dat ze beschikbaar blijft voor de informateurs. 

Niet iedereen bij PS en N-VA ziet het zitten om het met de andere erop te wagen

Of er wezenlijke vorderingen zijn gemaakt bij de eigenlijke formatie, blijft drie maanden na de verkiezingen koffiedik kijken. Voor een stabiele federale regering moeten N-VA en PS - de grootste partijen aan Vlaamse en Franstalige kant - samen in de regeringsboot willen stappen, en net dat is een probleem, want niet iedereen in die partijen ziet het zitten om het met de andere erop te wagen.

Bij de PS is er een strekking die wel met N-VA-voorzitter Bart De Wever en de zijnen wil gaan praten, maar een andere strekking, die de hete adem van PVDA in de nek voelt, ziet dat niet zitten. Allicht zal partijvoorzitter Elio Di Rupo wachten met schakelen tot hij zeker is dat hij Ecolo in de Waalse regering kan loodsen. Op die manier moet hij maar met één linkse oppositiepartij rekening houden in Wallonië.

Ook bij de N-VA is sprake van twee strekkingen. De enen hameren op het belang van zowel in de Vlaamse als in de federale regering te zitten: niet alleen een kwestie van hun "ministerabelen" te kunnen plaatsen, maar ook omdat er op heel wat beleidsvlakken nog veel bevoegdheden op federaal niveau liggen. Anderen binnen de N-VA zouden volop voor de Vlaamse regering willen gaan en op die manier aantonen dat het federale niveau - zonder de N-VA, dus - niet werkt.

Op 9 september gaan Reynders en Vande Lanotte van hun vorderingen verslag uitbrengen bij koning Filip. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat die hun informatieopdracht verlengt, want volgende maand moet Didier Reynders zich stilaan gaan voorbereiden op zijn hoorzitting in het Europees Parlement, vóór hij Europees commissaris kan worden.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Wetstraatexpert Goedele Devroy geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen