Gloednieuw Leietheater in Deinze klaar voor het grote publiek

Komende zaterdag gaat het gloednieuwe Leietheater in Deinze open. Met het cultuurcentrum vult de gemeente het gebrek aan podiumkunsten in de regio op. “We willen een enorme diversiteit aan voorstellingen aanbieden”, klinkt het.

Het Leietheater in Deinze is deel van de stadskernvernieuwing. Eerder werd in Deinze ook al het stadhuis en de kunstacademie onder handen genomen. In het Leietheater kan het publiek genieten van een grote verscheidenheid aan voorstellingen; gaande van klassieke muziek tot acrobatie. Aan het Leietheater grenst ook café Studio van chocolatier Bart Van Cauwenberghe.

Een pareltje

“Dit gebouw is intussen al een jaar mijn thuis”, vertelt Benoit Vanraes, directeur van het theater. “Het is fantastisch om dit te mogen meemaken en om het theater te zien groeien.”

“Er was hier helemaal geen aanbod in de streek op gebied van podiumkunsten”, gaat hij verder. “Nu hebben we een gat opgevuld. Wij willen voor deze stad en regio een heel compleet cultuurcentrum zijn. Zo zullen we een enorme diversiteit aan voorstellingen aanbieden. Mensen kunnen hier terecht voor klassieke muziek tot circus. Iedere dinsdag en woensdag hebben we ook een filmaanbod. Met onze nieuwste technologieën kunnen we dan de nieuwste films aanbieden.”

Theaterbar

Wie naar het Leietheater gaat, kan er ook genieten van een hapje en een drankje. Chocolatier Bart Van Cauwenberghe opent er de theaterbar Studio: “Dit moet een plaats zijn waar mensen kunnen thuiskomen en kunnen genieten van cultuur voor, tijdens en na een voorstelling”, zegt hij. “We hebben gekozen voor de naam Studio, omdat je in een studio kan creëren. Dat kan hier ook: zowel op culinair als cultureel vlak.”

Kartonnen poort

Het Leietheater zal gelanceerd worden tijdens een openingsweekend. Er zijn verschillende theatrale acts, Johan Verminnen komt en er zal een monumentale openingspoort gemaakt worden. “We maken met een hele hoop vrijwilligers een kartonnen poort”, vertelt kunstenares Baukis De Decker. “Het ontwerp is 24 meter hoog, dat is hoger dan de theaterzaal. Vorige week zijn hier meer dan duizend kartonnen dozen geleverd en daar worden de bouwelementen van gemaakt.”

“De poort blijft maar een nachtje staan”, gaat Baukis De Decker verder. “Eerst vond ik dat heel jammer, maar uiteindelijk ligt de nadruk van het project op het proces en het sociaal gebeuren. Niet op het eindresultaat.”

Leietheater

Kers op de taart

“Het is de kers op de taart van onze stadskernvernieuwing”, vertelt burgemeester Jan Vermeulen trots. “In de stadskernvernieuwing hebben we ingezet op drie grote gebouwen: het Leietheater, het stadhuis en de kunstacademie. Die zijn steeds tot stand gekomen door verschillende toparchitecten. Er waren zelfs architecten uit Japan die hieraan wilden meewerken.”

Het gezin van Paemel

De eerste voorstelling die in het Leietheater zal spelen is "Het gezin van Paemel". Dat is niet geheel toevallig, de theatertekst is van de hand van schrijver Cyriel Buysse en die is geboren in Nevele (sinds kort gefuseerd met Deinze). Acteur Jo Demeyere zal de rol van boer van Paemel op zich nemen: “Ik was zo blij toen de regisseur mij belde. Ik droomde al mijn hele leven om ooit boer van Paemel te mogen spelen.”

Amateurs

“Ik wilde wel alleen maar meespelen op één voorwaarde en dat was dat alle acteurs in hetzelfde dialect zouden spelen. Ik heb het gezin van Paemel vaak gezien met Antwerpse en Brusselse acteurs en dat klopt niet altijd. Daarom kozen we om te werken met amateuracteurs die dit dialect onder de knie hebben. Toen ik op de repetities aankwam, was het echt een verademing om die jongeren allemaal in hun eigen dialect te horen spelen. Dit moet de allerbeste versie van het stuk worden.”

Akoestiek

“De première is volgende week al en we zijn er klaar voor. Er is maar één ding waar ik bang voor ben en dat is de akoestiek. Die moet echt goed zijn. Als de akoestiek goed is, zal het wondermooi zijn.

Leietheater

Meest gelezen