380.000 euro voor kankermedicijn: welk gezin kan dat ophoesten zelfs met hulp van familie en vrienden?

Peter De Swert is grootvader van een kankerpatiënt en trekt aan de alarmbel over de hoge kosten van de immuuntherapie. Volgens voorlopige cijfers gaf de ziekteverzekering in 2018 in totaal meer dan een miljard uit om Belgische kankerpatiënten te behandelen, waarvan een steeds groter deel van de uitgaven naar immuuntherapie gaat. 

opinie
Peter De Swert
Grootvader van een kankerpatiënt

Als grootvader word ik geconfronteerd met de ziekte van één van mijn kleindochtertjes. Toen ze 3,5 was werd een neuroblastoom vastgesteld, dat is een zeldzame en agressieve vorm van kinderkanker.

Ze kwam erdoor. Maar nu in december, 5 jaar later, is de kanker weer opgedoken. Ze heeft nu alle klassieke behandelingen gehad: chemo, isotoop en beenmergtransplantatie, en is officieel in remissie. Dat betekent echter niet dat de kanker volledig verdwenen is omdat de opsporingsmethoden hele kleine concentraties niet kunnen opsporen. 

Moraal van het verhaal, de kans dat het terugkomt, is meer dan reëel, en dan is het fataal. Echter immuuntherapie zou haar kansen merkbaar verbeteren.

Edoch, daar begint het verhaal. De fabrikant vraagt voor het medicijn 380.000 euro. Het RIZIV betaalt vandaag de behandeling niet terug. Het RIZIV is wel bereid in september opnieuw te onderzoeken of er tenminste een deel kan worden terugbetaald. Maar niets is zeker.

Hoe kan een jong gezin met twee kindjes een bedrag van 380.000 euro ophoesten?

De vraag is nu: hoe kan een jong gezin met twee kindjes een dergelijk bedrag ophoesten? Zelfs met steun van vrienden en familie lijkt dit een fenomenaal bedrag. Het is begrijpelijk dat Minister De Block op de rem gaat staan, want de werkelijke kostprijs kan echt niet zoveel zijn. De ouders worden echter het slachtoffer van een chantagetechniek van de farma-industrie die het leven van een kind gebruikt om de overheid te doen betalen. 

Het resultaat is echter dat de ouders ervoor moeten opdraaien. Zelfs al zou de kost terecht zijn, dan nog heeft de farma-industrie een ethische en morele plicht om een mensenleven te redden tegen een redelijke kostprijs als zij beschikken over het medicijn. Iedereen kent de winstmarges in deze industrie, dus dit mag geen rem zijn. Dat de burger, en ouders en familie bijdragen is niet meer dan normaal, maar met deze bedragen wordt het irreëel.

De ouders zijn het slachtoffer van een chantagetechniek van de farma-industrie die het leven van een kind gebruikt om de overheid te doen betalen

Mijn kleine hoop is dat dit verhaal enige bekendheid krijgt en de farma-industrie tot het besef komt dat dit niet langer kan. Geldgewin kan niet de drijvende factor zijn, en ik ben ervan overtuigd dat ook in de industrie managers een hart en verantwoordelijkheidszin hebben.

Bekijk hieronder het verslag in "het Journaal":

Video player inladen...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.