BELGA/DOPPAGNE

Federale regeringsvorming: "Atypische manier van werken geeft aan dat er niet veel optimisme is"

De zeven partijen die nog in de running zijn om een federale regering te vormen, zitten vanavond voor een tweede keer samen, op uitnodiging van informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A). De federale regeringsvorming verloopt op zijn zachtst gezegd moeizaam. "Niemand kan zich eigenlijk voorstellen dat er een regering gevormd wordt rond N-VA en PS", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder.

Er is weer beweging op het federale front. De informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) hebben vanavond een nieuwe vergadering gepland met de zeven partijen die op 28 juli al een eerste keer samenzaten. Dat zijn de N-VA, CD&V, PS, SP.A, Open VLD, MR en Groen. Of het tussen de voorzitters ook tot iets zal leiden, blijft koffiedik kijken. De federale formatie verloopt op zijn zachtst gezegd moeizaam.

"Ongewoon en atypisch", zo noemt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder de gang van zaken. "Bij onderhandelingen, of het federaal of regionaal is,  wordt doorgaans eerst gezocht met wie samengewerkt kán worden. Die gaan dan om de tafel zitten, de rest niet. Nu wordt iedereen die van goede wil is om de tafel gezet en daarmee wordt dan geprobeerd om verder te werken. Echt een ongewoon proces. En dat geeft aan dat het op federaal niveau écht niet gemakkelijk is."

Begroting opstellen

Vande Lanotte en Reynders bereiden een nota voor over de uitdagingen die de regering zal moeten aanpakken. "Een daarvan is de begroting, die moet er tegen midden of eind oktober zijn, opgelegd door Europa, of er nu een federale regering is of niet. Probleem: de huidige regering in lopende zaken heeft geen meerderheid", zegt De Vadder.

"Een begroting opstellen is ook altijd ideologische keuzes maken en dat is niet evident. Een van de eerste opdrachten is dus met die zeven partijen een akkoord over een mogelijke begroting maken, zodat dat proces in gang gezet kan worden en eventuele boetes door Europa vermeden kunnen worden."  

(lees verder onder de audio)

Optimisme

Hoe positief mogen of kunnen we zijn over de federale regeringsvorming? "De atypische manier waarop ze nu te werk gaan geeft aan dat er niet veel optimisme is", aldus De Vadder. "Je merkte dat al na die eerste ontmoeting eind juli, waar PS en N-VA voor het eerst samen om de tafel zaten sinds de verkiezingen. We lazen sindsdien veel interviews waarin politici zelf aangaven hoe moeilijk het is om N-VA en PS samen in een regering te krijgen, omdat de uitgangspunten zo verschillend zijn. Niemand kan zich eigenlijk voorstellen dat er een regering gevormd wordt rond die twee."

Niemand kan zich eigenlijk voorstellen dat er een regering gevormd wordt rond de N-VA en de PS.

Ivan De Vadder

Een andere eventuele optie zou dan paarsgroen kunnen zijn, aangevuld met CD&V. "Maar dan duikt de vraag op of CD&V en Open VLD, die op Vlaams niveau mee onderhandelen, wel willen meebesturen op federaal niveau zonder N-VA, zonder Vlaamse meerderheid. En daar hebben zij altijd neen op gezegd."

Er is veel discretie, dat is een goed signaal, maar er zijn ook minder goede signalen, ziet De Vadder. "Je hebt de N-VA bijvoorbeeld die er alles aan doet om te zeggen dat het de PS is die niet wil spreken. Met andere woorden, nu al de zwartepiet uitdelen, de schuldige van het eventuele mislukken al aanduiden. En dat deed de N-VA al na die eerste ontmoeting. Anderzijds heb je ook Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR), die wel toegeeft dat de instellingen niet meer functioneren, maar dat confederalisme niet de oplossing is".

"Verkiezingen nog altijd niet verteerd"

We zijn drie maanden na de verkiezingen, en die zijn duidelijk nog altijd niet verteerd. "Je hebt het gevoel dat het de laatste weken vooral om de postjes draait. Het is bij de partijen kijken naar hoe de postjes en de portefeuilles onder elkaar verdeeld kunnen worden. En daarbij moeten duidelijk nog wat wonden gelikt worden. En dan zijn er nog de voorzittersperikelen bij verschillende partijen."

"Die processen zijn drie maanden na de verkiezingen zo goed als achter de rug. Het is tijd, waardoor men eindelijk kan beginnen te werken om de regionale en federale regeringsknoop aan te pakken."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbekijk hier de analyse van onze politiek verslaggever Goedele Devroy in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen