Identieke tweeling uit Ieper uitgeroepen tot Jobstudenten van het Jaar: "De glimlach is het halve werk in de horeca"

Laura en Ilona Vandenbulcke uit Ieper zijn uitgeroepen tot Jobstudenten van het Jaar. De 23-jarige identieke tweeling werkt al 7 jaar met de brede glimlach in het oorlogsmuseum Hooge Crater.

Unizo en HR-dienstverlener Liantis hebben dit jaar niet één maar twee jobstudenten uitgeroepen tot “Jobstudent van het Jaar”. De laureaten zijn namelijk een identieke tweeling: Laura en Ilona Vandenbulcke.  Naast de titel van "Jobstudenten van het jaar" krijgen de zussen ook een geldprijs van 1.500 euro.

“De zussen werken al zeven jaar bij ons. Het was hun allereerste studentenjob en ze zijn ons altijd trouw gebleven”, zegt Niek Benoot, hun trotse werkgever en zaakvoerder van museum Hooge Crater in Ieper. "Ze werken hier tijdens vakanties en de weekends. Geen taak is hen te veel en ze komen altijd met de glimlach werken.”

Charmant

“Toen ze kwamen solliciteren, zeiden ze eerlijk dat ze nog geen ervaring hadden in de horeca”, herinnert Benoot zich nog van zeven jaar geleden, toen de buurmeisjes voor het eerst over de vloer kwamen. Maar Benoot was er meteen gerust op, omdat de twee tijdens het eerste gesprek al charmant aan het glimlachen waren. 

“Ik heb hen verzekerd dat het zeker goed zou komen als ze tijdens het werk ook zo zouden glimlachen. Dat is al het halve werk in de horeca. De rest zouden wij hen wel leren.” Die raad heeft de tweeling goed onthouden, “want ze doen dat nog elke dag heel goed, net als mijn ander personeel trouwens”.

Gevarieerde job

In het museum helpen Laura en Ilona in de keuken, werken ze als kelner in het themacafé en verwelkomen ze de bezoekers van het museum aan de onthaalbalie. Een heel gevarieerde studentenjob dus, waarin ze vooral het contact met de klanten leuk vinden. “De meeste mensen die in het museum komen zijn toeristen”, zegt Laura. “Ze zijn in vakantiestemming. Dat maakt het een leuke werkomgeving.” 

“Het is ook leuk omdat de sfeer in het team goed zit. Er kan al eens gelachen worden”, vult Ilona aan. “We hebben ook het gevoel dat fouten maken mag. Want in het begin was het alles heel onwennig voor ons en waren we vrij verlegen, maar gaandeweg zijn we opengebloeid en kunnen we al eens uit de band springen.”

De tweelingzussen tussen hun werkgevers Niek en Ilse

Laura is net afgestudeerd als criminologe en Ilona is logopediste. "Daarmee komt nu een einde aan hun loopbaan als jobstudent. Maar ze hebben al aangegeven dat ze hier als flexijobber tijdens het weekend aan de slag willen blijven, van zodra ze aan het werk zijn", klinkt Niek Benoot gerustgesteld. "Hun vertrek zou een groot verlies zijn. Ze horen hier gewoon thuis. Wanneer ze er een keer niet zijn, vragen vaste klanten expliciet naar hen."

Ten slotte is het zelfs voor de vaste klanten niet altijd eenvoudig om de identieke tweelingzussen uit elkaar te houden. Dat levert soms grappige misverstanden op in het museum. “Sommige mensen zeggen soms: ‘Amai, dat is hier snelle service’, als de ene nog maar net de keuken is binnengelopen en de andere meteen buiten komt met een volle plateau.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen