Journalist, columnist en theatermaker Bert Verhoye is overleden

De Vlaamse journalist, columnist en theatermaker Bert Verhoye is overleden. Hij was 74 jaar. Verhoye was de oprichter en drijvende kracht van het theatergezelschap De Zwarte Komedie in Antwerpen, maar werkte ook als journalist voor onder meer "De Nieuwe Gazet".

De Zwarte Komedie stond synoniem voor tegendraads en maatschappijkritisch. Zo stelde Bert Verhoye in 1993 zijn hond Boris aan als theaterdirecteur, een protestactie tegen het nieuwe theaterdecreet dat toneelgezelschappen verplichtte om een directeur te hebben.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 was Boris kandidaat voor de partij "Boris, partij van  de hond". De lijst had een 69-puntenprogramma waarvan het belangrijkste strijdpunt de begeleide terugkeer van alle West-Vlamingen uit Antwerpen was, een verwijzing naar Filip Dewinter van het toenmalige Vlaams Blok. Dewinter is van Brugse origine en veroorzaakte in de jaren 90 opschudding met zijn 70-puntenplan, dat door velen als racistisch werd bestempeld.

De Zwarte Komedie werd opgedoekt in 2015, nadat de subsidies aan het gezelschap waren opgedroogd. Na een hartoperatie trok Bert Verhoye zich terug in het Waalse dorp Le Mesnil, in de provincie Namen.

In 1971 regisseerde Bert Verhoye in Fakkeltheater "Kom vrede, hopsa vrede", een groteske revue naar "De vrede" van de Griekse auteur Aristofanes. De voorstelling is een kritiek op de eigentijdse samenleving waarin de hoop op vrede is opgegeven. Bekijk hieronder een fragment met commentaar van Bert Verhoye:

Videospeler inladen...

Meest gelezen