Video player inladen...

Klimaatactiviste Greta Thunberg aangekomen in New York: "Ben niet één keer ziek geweest"

De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg is aangekomen in New York. Op 14 augustus vertrok ze vanuit Plymouth, in het zuiden van Groot-Brittannië met een ervaren zeilteam naar de Verenigde Staten om er eind september aan een klimaattop deel te nemen. De zeiltocht is op wat ruwe zee na, probleemloos verlopen.

Om 10 uur vanmorgen onze tijd, tweette Greta Thunberg een foto met land in zicht. Of beter, licht in zicht. Want aan de kust van New York was het toen nog maar 4 uur 's ochtends.

Rond 14 uur onze tijd, 8 uur 's morgens in New York, was de lange reis van de Malizia II tot een einde gekomen, wanneer ze onder een warme ochtendzon voor anker lag in Gravesend Bay, bij Coney Island in Brooklyn. Ze moest dan wachten op toestemming om New York binnen te varen. Daar vanavond aangekomen in een kleine haven vlak bij het One World Trade Center.

Greta Thunberg ligt voor anker en wacht om New York te mogen binnenvaren.

Ervaren zeilers voorspelden dat Thunberg twee weken lang dooreengeschud zou worden en misselijk zou zijn. Maar als we haar tweets mogen geloven, viel dat mee. De zeiltocht die twee weken heeft geduurd is zonder problemen verlopen. Greta stuurde dagelijks tweets de wereld in met updates. Op verschillende dagen kwam de zeilboot in erg ruw vaarwater terecht en eergisteren liep de reis een dag vertraging op. Maar de ervaren vierkoppige bemanning van de Malizia II handelde dat veilig af. 

"De trip is verbazingwekkend goed verlopen: ik ben niet één keer zeeziek geworden", zei Thunberg na haar aankomst aan journalisten.

Klimaattop

Greta ondernam de lange zeiltocht met als doel deel te kunnen nemen aan de VN-klimaattop die eind september in New York plaatsvindt. Een vliegtuig nemen zou allesbehalve klimaatbewust zijn en de tocht met de zeilboot was door een uitrusting van zonnepanelen en hydrogenerators emissievrij, tweette Thunberg.

Toch wordt die claim in twijfel getrokken, omdat een woordvoerder van een van de ervaren zeilers, Boris Herrmann, aan een Duitse krant vertelde dat de zeilcrew met het vliegtuig terug naar Europa gaat en een nieuwe ploeg naar New York vliegt om met de Malizia II terug te varen.

In New York zal Thunberg in dialoog gaan met jongeren van over de hele wereld en ook praten met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. Na de klimaattop in New York komt Greta nog niet naar huis, want in december woont ze nog een VN-klimaatbijeenkomst in Santiago, Chili bij.

Aan die top zal ook de Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever deelnemen. In navolging van Greta Thunberg neemt ook zij de boot naar de klimaatconferentie (COP) in Chili. De Wever zal haar reis samen met een dertigtal andere Europese jongeren maken, in het kader van het initiatief "Sail to the COP". 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...