Videospeler inladen...

Vijfsterrenbeweging en Partito Democratico vormen nieuwe Italiaanse regering: "Salvini is geïsoleerd en verslagen" 

In Italië wordt de nieuwe regering een coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico (PD). "Het wordt geen wandeling in het park, maar een ding is alvast duidelijk Salvini is geïsoleerd en verslagen", dat heeft de leider van de PD, Nicola Zingaretti, gezegd. Ook de leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, heeft laten weten dat er een akkoord is bereikt met de PD. Begin deze maand had vicepremier Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega zijn vertrouwen in de regering opgezegd en vroeg zo snel mogelijk om nieuwe verkiezingen.

"Er is een politiek akkoord bereikt met de PD om een ​​nieuwe regering te vormen" onder leiding van vertrekkend premier Guiseppe Conte, dat heeft de leider van de Vijfsterrenbeweging Di Maio laten weten aan president Sergio Matarella. Ook leider van de PD Zingaretti heeft na zijn gesprek met de president aan de pers laten weten dat "beide partijen een akkoord hebben bereikt" om een meerderheid te vormen. 

Na een hapering in de coalitiegesprekken begin deze week werden de onderhandelingen gisteren hervat. Er was een kink in de kabel over de verdeling van de postjes, vooral de eis van de Vijfsterrenbeweging dat Conte zou mogen aanblijven als premier leek een probleem. Maar de PD maakte vandaag duidelijk dat ze Conte zal steunen als premier. 

"Nieuwe regering zal imago Italiaanse politiek veranderen"

De twee voormalige aartsrivalen zijn vastbesloten om een ​​coalitie te vormen. Beide partijen willen koste wat het kost vervroegde verkiezingen voorkomen omdat die in het voordeel zouden kunnen uitdraaien van Salvini en zijn Lega-partij.

Laten we een einde maken aan deze periode van haat(...). Laten we opnieuw de veiligheid, de wettelijkheid en het welzijn van de mensen centraal stellen.

Nicola Zingaretti

"Laten we een einde maken aan deze periode van haat, wrok, doortraptheid en egoïsme", dat zei PD-leider Zingaretti in een toespraak om de leden van zijn partij warm te maken voor een regering met de Vijfsterrenbeweging. "Laten we opnieuw de veiligheid, de wettelijkheid en het welzijn van de mensen centraal stellen, zonder telkens weer zondebokken te zoeken. De nieuwe Italiaanse regering zal het imago van de Italiaanse politiek veranderen", aldus Zingaretti. 

PD-leider Nicola Zingaretti
AFP or licensors

De toespraak van Zingaretti kan gelden als een stevige vingerwijzing naar Salvini. De sterke man van Lega werkte zichzelf het voorbije jaar vooral met een hard asiel- en migratiebeleid in de kijker. Salvini had de stekker uit de regering getrokken en de coalitie van beide partijen vormt nu een nederlaag voor hem. Hij hoopte om zijn populariteit met nieuwe verkiezingen te verzilveren. Zijn Lega-partij komt nu in de oppositie terecht. 

President Mattarella heeft uittredend premier Conte ondertussen bij zich geroepen. Conte wordt morgen om 09.30 uur bij Mattarella verwacht. Men veronderstelt dat Conte de opdracht zal krijgen om een nieuwe regering te vormen.

President Sergio Mattarella
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen