HANS PUT

Nu ook blauwalgen aan Paalse plas in Beringen

In de Paalse Plas in Beringen zijn blauwalgen aangetroffen. Momenteel bevinden ze zich niet aan de zone waar aan recreatie wordt gedaan waardoor er geen direct gevaar is.

De blauwalgen zitten in een stukje water aan de kant van het golfterrein. De dienst milieu van de stad Beringen en de redders aan het recreatiegedeelte houden de situatie in de gaten. “Je kunt het eigenlijk heel goed zien”, zegt schepen van leefmilieu Tijs Lemmens. “De redders gaan elke dag met boot kijken waar de algen zich bevinden en in welke richting ze zich verplaatsen.”

Geen gevaar

Als de blauwalgen zich verspreiden richting zwemzone zal deze onmiddellijk gesloten worden, maar de wind houdt hen weg van die zone. Er is dus zeker geen direct gevaar voor mens en dier. De zwemzone wordt sowieso gesloten op 31 augustus. Ook het golftornooi dat morgen start, komt niet in het gedrang.

Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier.

Meest gelezen