Brand bij de stad Porto Velho, in de deelstaat Rondonia (27 augustus).
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Peru en Colombia willen regionaal pact om de Amazone te beschermen

Peru en Colombia hebben aan de landen in het Amazonegebied voorgesteld om begin september een regionale spoedvergadering te houden. Het is de bedoeling om alle maatregelen die in de strijd tegen de bosbranden genomen worden, op elkaar af te stemmen.

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud op onze planeet. Het is ongeveer 5,5 miljoen vierkante kilometer groot. Het grootste deel ervan, ongeveer 60 procent, ligt op Braziliaans grondgebied. Het volledige Amazonegebied strekt zich uit over 9 landen. Naast Brazilië zijn dat Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana.

Momenteel woeden er hevige branden in het Amazonewoud in Brazilië en in Bolivia. Die vormen niet alleen een gevaar voor milieu, biodiversiteit en klimaat, maar zijn ook de bron van internationale, diplomatieke spanningen tussen Brazilië enerzijds en Europese landen anderzijds. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt het verwijt te weinig te willen doen aan het voorkomen en bestrijden van de branden, de Franse president Emmanuel Macron krijgt dan weer te horen dat hij een voorbijgestreefde kolonialist is.

Twee buurlanden van Brazilië, Peru en Colombia, plannen nu een spoedvergadering met alle landen in het Amazonegebied. Daarop willen ze maatregelen bespreken om de strijd tegen de bosbranden op elkaar af te stemmen. Dat zijn de Peruviaanse president Martin Vizcarra en zijn Colombiaanse collega Ivan Duque overeengekomen. De vergadering vindt plaats op 6 september, in de Colombiaanse stad Leticia, pal in het Amazonegebied, en aan de grens met Brazilië en Peru.

"Het Amazonewoud is ons patrimonium"

Vizcarra en Duque willen een pact afsluiten dat het Amazonegebied beter moet beschermen. Het pact moet, met respect voor de soevereiniteit van alle staten, aan de ene kant de instandhouding van het Amazonegebied verzekeren, en aan de andere kant streven naar een duurzame ontwikkeling en exploitatie voor de gemeenschappen die in het gebied leven.

Presidenten Duque (links) en Vizcarra (rechts)
Presidencia Perú / Andrés Valle

Het Amazonegebied is "ons patrimonium en valt onder onze soevereiniteit, (maar) het is ook een long die de hele wereld ten goede komt", zegt de Colombiaanse president Duque. Zijn Peruviaanse collega Vizcarra wijst erop dat het nodig is om "een engagement" aan te gaan ten aanzien van "deze belangrijke realiteit die niet de aandacht krijgt die ze verdient".

Duque noemt de branden in Brazilië "zorgwekkend" maar voegt eraan toe dat mensen over de hele wereld zich meer bewust moeten worden van de manier waarop ze bijdragen aan de klimaatverandering.

Op deze kaart is het Amazonewoud in het groen aangeduid. Het ligt niet alleen in Brazilië, maar ook in een aantal buurlanden.

Chili en Peru willen dan weer volgende maand een top organiseren met alle presidenten van de Amazonelanden, om een gezamenlijk plan uit te tekenen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen