Prins Andrew (links), Virginia Giuffre (rechts)

Slachtoffer van Epstein: "Prins Andrew weet heel goed wat hij gedaan heeft, ik hoop dat hij eerlijk is"

"Prins Andrew weet heel goed wat hij gedaan heeft en ik hoop dat hij er eerlijk voor uitkomt". Aan het woord is Virginia Giuffre (35), een van de slachtoffers van seksueel misbruik door de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. Ze beschuldigt ook de Britse prins Andrew, vroeger een van de beste vrienden van Epstein, van aanranding. Na een hoorzitting gisteren riep ze de prins op om schoon schip te maken.

De Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein (66) stierf onlangs in de gevangenis, waar hij in voorarrest zat op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik van heel jonge meisjes in zijn huizen in New York, Florida en de Caraïben. Hij had zichzelf van het leven beroofd. Epstein was een notoir figuur in de VS, vooral bekend door zijn rijkdom en connecties in de hoogste kringen. Hij ging om met de rijken en machtigen der aarde en mocht onder anderen Bill Clinton, Donald Trump én de Britse prins Andrew tot zijn kennissenkring rekenen.

Gisteren kregen 16 vrouwen die Epstein beschuldigen van misbruik, de kans om te getuigen tijdens een hoorzitting in New York, ook al kan het niet meer tot een rechtszaak komen. Sommigen vertelden zelf hun verhaal, anderen lieten hun advocaat een schriftelijke getuigenis voorlezen. Ze vertelden over de manipulaties, en over de woede, de pijn en de schaamte. Ze willen ook dat het netwerk rond Epstein blootgelegd wordt, "want hij handelde niet alleen".

Een van de slachtoffers die aan het woord kwam, is Virginia Giuffre (35). Haar naam dook eerder van de maand op in gerechtsdocumenten, en dat deed heel wat stof opwaaien. Daarin maakte ze namelijk melding van ongepast gedrag door de Britse prins Andrew in het appartement van Jeffrey Epstein in New York. Ze zou als 17-jarige op drie gelegenheden gedwongen zijn om seks te hebben met de prins.

Prins Andrew weet wat hij gedaan heeft en hij kan daarvoor verantwoording afleggen

Virginia Giuffre

Giuffre beschuldige Epstein tijdens de hoorzitting ervan haar als "seksslaaf" te houden. Ze was 15 jaar toen ze door Ghislaine Maxwell, Epsteins partner, benaderd werd in het golfresort van Donald Trump in Mar-a-Lago, Florida, waar ze toen werkte. Ze moest Epstein "massages" geven. "Mijn hoop werd snel vernietigd, mijn dromen zijn gestolen."

Op een persconferentie nadien werd Giuffre gevraagd naar de rol van prins Andrew. "Hij weet wat hij gedaan heeft en hij kan daarvoor verantwoording afleggen. Hij weet exact wat hij gedaan heeft en ik hoop dat hij er eerlijk voor uitkomt", wilde Giuffre daarover kwijt.

Andrew: "Vriendschap met Epstein een vergissing"

Buckingham Palace heeft de aantijging van Giuffre altijd in alle toonaarden ontkend. Vorige week nog luidde het in een officiële verklaring dat prins Andrew "geschokt is door de recente berichten over de vermoedelijke misdrijven van Jeffrey Epstein. Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen, is weerzinwekkend."

Prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth, had vroeger al verklaard dat zijn vriendschap met Epstein een vergissing was.

Onderzoek wordt voortgezet

Normaal gezien wordt een rechtszaak afgesloten na het overlijden van de verdachte, maar in dit geval liet de rechter de vrouwen toch nog getuigen. Ook gaat het onderzoek gewoon door, er kunnen nog altijd aanklachten worden ingediend.

Meest gelezen