Video player inladen...

Britse regering vraagt (en krijgt toestemming van) koningin Elizabeth om het parlement op te schorten

De Britse regering heeft koningin Elizabeth II gevraagd om op 14 oktober een zogenoemde Queen's Speech te geven, en zij heeft officieel met de vraag ingestemd. Op die manier kan de regering verhinderen dat het parlement samenkomt, want vóór zo'n Queen's Speech worden de zittingen van het parlement traditioneel een tijdje geschorst. Premier Boris Johnson wil het parlement schorsen om zo te vermijden dat het de kans krijgt om een no-dealbrexit te verhinderen. De beslissing veroorzaakt veel ophef. "Een constitutioneel schandaal", klinkt het.

In een Queen's Speech zet de Britse koningin traditioneel de plannen van de regering uiteen voor het komende parlementaire jaar. Wanneer die Queen's Speech wordt gehouden, mag de regering beslissen. 

De Britse regering vraagt de koningin om de zittingen van het parlement te schorsen kort nadat de parlementsleden terug zijn uit het zomerreces (komende dinsdag is dat). De schorsing zou al moeten ingaan in de tweede week van september.

De zittingen zullen worden geschorst tot 14 oktober. Op die manier blijft er voor het parlement nog weinig tijd over om over wetten te stemmen die een brexit zonder akkoord zouden kunnen verhinderen.

De oppositiepartijen hadden gisteren een wetsvoorstel aangekondigd om een brexit zonder akkoord met de EU te verhinderen. Ze hopen daarbij op steun van Conservatieve parlementsleden die ook tegen een brexit zonder akkoord zijn. De deadline voor de brexit is 31 oktober.

Johnson houdt vast aan de brexitdeadline, met of zonder akkoord. 

Koningin stemt in

De Britse koningin heeft officieel ingestemd met de vraag om het parlement op te schorten. Dat kon ook moeilijk anders: dat het staatshoofd niet zou instemmen met een vraag van de regering, zou ongezien zijn.

De formele adviesraad van het Britse staatshoofd, de Privy Council, verklaart in een statement dat de schorsing "niet vroeger dan maandag 9 september en niet later dan donderdag 12 september zal ingaan tot maandag 14 oktober."

Labour-voorzitter Jeremy Corbyn en zijn collega van de Liberaal-Democraten Jo Swinson hadden een brief geschreven naar de koningin om te protesteren tegen de vraag van Johnson. Corbyn wou met de brief "in de sterkst mogelijke bewoordingen protesteren in naam van mijn partij en ik geloof dat al de andere oppositiepartijen ons hierin zullen volgen"

Labourleider Jeremy Corbyn reageert: "We gaan proberen hem een halt toe te roepen" (lees voort onder de video)

Video player inladen...

"Constitutioneel schandaal"

De beslissing om het parlement te schorsen, veroorzaakt veel ophef. Johnson zet de democratie buitenspel en koningin Elizabeth wordt door zijn stap betrokken bij een politieke beslissing, zo luidt de kritiek. "Een constitutioneel schandaal", zo verwoordt parlementsvoorzitter (en partijgenoot) John Bercow het.

De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn spreekt over "een schande en een gevaar voor onze democratie". De leider van Labour heeft intussen de Queen aangeschreven om zijn "ernstige bezorgdheid" te uiten over de plannen van Johnson. Corbyn heeft ook om een ontmoeting met de Queen gevraagd. Veel parlementsleden verwijten de regering dat ze hen geen tijd geeft om te debatteren en te stemmen over de brexit.

Dit is een schande en een bedreiging voor onze democratie

Labourleider Jeremy Corbyn

Johnson ontkent dat hij met deze stap de plannen van de oppositie wil dwarsbomen. Hij noemt die beschuldiging "compleet onwaar". Volgens Johnson is er voor en na 17 oktober, de datum van een cruciale EU-top, nog "ruimschoots de tijd om te debatteren over de EU, over de brexit en over alle andere kwesties".

Johnson zegt dat de regering zich vooral wil focussen op Binnenlandse Zaken en dat de schorsing niets te maken heeft met de brexit. 

Wellicht wordt het volgende week, vlak na het zomerreces, zeer spannend in het Britse parlement. De kans bestaat dat er dan een vertrouwensstemming komt, en dat de regering-Johnson valt.

 

 

 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Herbekijk de analyse van onze buitenlandexpert Ivan Ollevier in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen