AFP or licensors

Vulkaan Stromboli barst opnieuw uit: metershoge rookwolken, maar geen slachtoffers

Op het Italiaanse eiland Stromboli is de gelijknamige vulkaan opnieuw uitgebarsten. Begin juli waren er ook al krachtige uitbarstingen. Toen kwam een toerist om het leven en brak er even paniek uit. Ditmaal zijn er geen slachtoffers.

De Stromboli op het gelijknamige eiland ten noorden van Sicilië is de actiefste vulkaan van Europa. Er vinden voortdurend kleine erupties plaats. 

Maar ditmaal was er sprake van een hevige uitbarsting. Deze vond plaats langs de centraal-zuidelijke flank van de krater.

Bij de uitbarstingen kwamen rookwolken vrij van meer dan 2 kilometer hoog. Blusvliegtuigen en helikopters zijn ingezet om de vegetatiebranden te bestrijden. Er zijn geen gewonden.

Aan het begin van de zomervakantie barstte de Stromboli ook al uit. Toen kwam een wandelaar om het leven. Sinds die vorige eruptie zijn wandelingen naar de krater niet toegestaan, omdat er nog altijd lava naar beneden stroomt.

De goed 900 meter hoge Stromboli ligt op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee. Het eiland maakt deel uit van de Eolische eilanden, een vulkanische eilandengroep zo'n 100 kilometer ten noorden van Sicilië. Slechts een vijfhonderdtal mensen wonen permanent op Stromboli, maar in de zomer komen er veel toeristen. 

Bekijk hier de beelden van de uitbarstende Stromboli:

Videospeler inladen...

Meest gelezen