Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

WWF België zamelde al 30.000 euro in voor door branden getroffen Amazonewoud

Het Wereldnatuurfonds WWF in België heeft al zo'n 30.000 euro verzameld bij een inzamelactie voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonewoud in Brazilië. Het geld dient om ter plaatse direct hulp te bieden en passeert niet via de overheid, verzekert woordvoerder Koen Stuyck.

Het Amazonegebied wordt nog altijd getroffen door verwoestende branden. Wereldwijd zijn de ogen gericht op Brazilië en er wordt geld ingezameld voor de bestrijding van de branden en het herstel van de getroffen gebieden. Ook WWF België lanceerde een noodfonds. "We zijn er pas vrijdagavond aan begonnen en we zitten intussen rond de 30.000 euro", zegt woordvoerder Koen Stuyck.

Tijdens de G7-top, de bijeenkomst van zeven van de belangrijkste industrielanden, werd ook geld beloofd. Maar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft dat geweigerd. "De president heeft het over overheidshulp", verduidelijkt WWF-woordvoerder Stuyck. "Ons noodfonds gaat onmiddellijk naar de mensen op het terrein. We hebben zelf afdelingen ter plaatse. Daar gaat het geld van ons fonds naartoe, het passeert niet via de overheid."

WWF hoopt dat er nog veel meer geld in het fonds zal worden gestort, "want het is echt wel nodig". "Wij ondersteunen daarmee lokale dorpen die hun huizen en bestaansmiddelen zijn verloren door de branden. We gaan ook materiaal aankopen voor parkwachters en anderen die de branden bestrijden, want nu gebeurt dat door mensen die daar nauwelijks voor uitgerust zijn. En we gaan ook projecten ondersteunen, onder meer voor ecologisch herstel."

Meest gelezen