Bezwaarschrift van milieuorganisaties tegen chemiereus Ineos, die naar Antwerpse haven komt: "Boordevol problemen"

30 milieuverenigingen dienen een bezwaarschrift in tegen chemiegigant Ineos. Ineos gaat twee petrochemische installaties in de Antwerpse haven bouwen en de milieuorganisaties vrezen voor de gevolgen. "Alle problemen komen hier bij elkaar", zegt Thomas Goorden van burgerbeweging Straten-Generaal. 

De twee nieuwe fabrieken in de Antwerpse haven zouden de basisgrondstof leveren om bijvoorbeeld kunststoffen of isolatiemateriaal te vervaardigen. Een investering van 2,7 miljard euro, die in januari goedgekeurd werd. 

Maar nu blijkt dat Ineos voor dit project ook 55 hectare bos wil kappen. 30 milieuverenigingen dienen nu een bezwaarschrift in. Ze vrezen de effecten op het milieu. "Terwijl men die plastiekproducten aan het maken is, gaat men heel erg veel CO2 uitstoten. 1,5 miljoen ton per jaar is de schatting", zegt Thomas Goorden van de burgerbeweging Straten-Generaal. 

Meer nog. Volgens Goorden is dit project "the perfect storm". "Allerlei problemen komen bij elkaar. Ten gronde is het klimaataspect het grootste probleem, maar we zien ook allerlei andere fouten. Hoe ze omgaan met de natuur, hoe ze de procedures aanpakken. Dit zit boordevol problemen."

Dit zit boordevol problemen

Een voorbeeld? Volgens de milieuorganisaties zijn de procedures niet correct gevolgd. "Normaal moet men een milieueffectenrapport aanvragen voor het volledige project, maar hier ontbossen ze gewoon en zien ze dan wel hoe het zit met de milieuvervuiling. Dat mag niet. Dat is onvoorstelbaar, om op het eerste moment al zo'n eerste kapitale fout te maken. Wat wil Ineos eigenlijk? Correcte procedures volgen? Of een plastiekfabriek door onze strot rammen."

Van het bezwaarschrift verwacht Goorden niet veel. "Het is een vormoefening. Maar wel een verplichte stap. Het is van ons uit vooral een zwaar signaal."

Herbeluister hier het gesprek in “De ochtend”

Meest gelezen