90 werknemers Vandewiele in Marke dreigen job te verliezen

Het ziet er naar uit dat 90 werknemers van weefgetouwenfabrikant Vandewiele in Marke hun job zullen verliezen: 72 arbeiders en 18 bedienden. Het gaat al meer dan een jaar slecht met het bedrijf. Werknemers zitten heel vaak thuis, omdat er te weinig werk is.

Bij weefgetouwenproducent Vandewiele in Marke werken zo'n 780 mensen. Hun machines worden over de hele wereld gebruikt. "Maar net daar loopt het wat mis", zegt hoofdafgevaardigde van de socialistische vakbond Vincent Deganck.

"Al onze grootste en belangrijkste afzetmarkten zijn volledig teruggevallen. Op vandaag is het aantal orders teruggevallen met 50 tot 75 procent. Dat heeft te maken met handelsconflicten tussen onder andere China en de Verenigde Staten, de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten, conflicten met Rusland en noem maar op. Wij ondervinden dat er heel weinig vertrouwen is van investeerders. En die hebben wij natuurlijk nodig, want weefgetouwen zijn dure investeringen. En als het vertrouwen weg is, dan zijn wij de eersten die dat voelen.

Economisch werkloos

De aankondiging komt niet als een verrassing, want het gaat al meer dan een jaar slecht in het bedrijf. Werknemers zitten heel vaak thuis, omdat er te weinig bestellingen zijn. In de tweede week van september zitten het bedrijf en de vakbonden samen om definitieve knopen door te hakken.

Meest gelezen