Videospeler inladen...

Ongeziene veiligheids­maatregelen voor concert Ariana Grande: "Lat qua veiligheid kan vandaag niet meer naar beneden"

Vanavond treedt de Amerikaanse popzangeres Ariana Grande (26) op in het Sportpaleis. Voor dat concert gelden uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen. Zo zijn er énkel doorzichtige zakken toegelaten, op vraag van de entourage van Grande. "Door de opeenvolging van aanslagen in West-Europa en sinds de gebeurtenissen in concertzaal Bataclan in Parijs, hebben we onze algemene veiligheidsmaatregelen alleen maar verstrengd. En we zullen die niet snel bijstellen", zegt Peter Dobbels, veiligheidsadviseur van het Sportpaleis, aan VRT NWS.

Op de website van het Sportpaleis staan de verstrengde veiligheidsmaatregelen voor het concert duidelijk uitgelegd. Aan concertgangers wordt gevraagd dat ze enkel volledig doorzichtige zakken meebrengen. Enkel bijzonder kleine tasjes zijn toegelaten, en bezoekers moeten zichzelf voorzien op deze uitzonderlijke situatie, al zijn er ter plaatse ook doorzichtige "Ariana Grande-tassen" te koop.

De uitgebreide veiligheidscontroles gebeuren vanavond in de zone tussen en achter het Sportpaleis en de Lotto Arena: alle bezoekers moeten daar hun doorzichtige tas laten controleren, eventueel spullen overladen of achterlaten in de lockers die daar uitzonderlijk geplaatst zijn, waarna iedereen ook nog gefouilleerd wordt. Op deze manier zou de toestroom van concertgangers vlot moeten verlopen.

"Deze veiligheidsmaatregelen gelden voor de hele tournee van Ariana Grande. Elke artiest bepaalt zelf welke maatregelen hij wil. Dat wordt door de entourage gecommuniceerd naar de concertzalen, en wij bekijken dan hoe we die concreet uitvoeren op onze Sportpaleissite", legt Peter Dobbels, veiligheidsadviseur van het Sportpaleis, uit aan VRT NWS. "We hebben bij onze collega's van de Ziggo Dome in Amsterdam geïnformeerd hoe zij dat aangepakt hebben."

Op deze manier kondigt het Sportpaleis de veiligheidsmaatregelen tijdens het concert aan (lees verder onder de afbeelding).

Het is de allereerste keer dat er voor een concert in het Sportpaleis zulke strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Of de entourage van Ariana Grande op veiligheidsvlak hoge eisen stelt, omdat er in mei 2017 een aanslag werd gepleegd na een concert van haar in Manchester, zeggen ze volgens Dobbels niet met zoveel woorden. Grande schorste haar tournee in 2017 destijds - en ook het geplande optreden in het Sportpaleis - en keerde pas recent terug naar Manchester.

In de veiligheidsaanvragen van artiesten zien we een "copy-paste"-effect: wat de ene vraagt, wil de andere op termijn ook.

Peter Dobbels, veiligheidsadviseur Sportpaleis

"Met zoveel woorden wordt dat in de veiligheidsbriefing naar ons toe niet benoemd, maar het ene heeft uiteraard met het andere te maken", zegt Dobbels. "Dit is de eerste keer dat ons dit gevraagd wordt. Maar de ervaring leert dat er in de eisenpakketten van artiesten veel "copy-paste" zit: wat de ene vraagt, zal de andere op termijn ook willen. Dit is dus waarschijnlijk niet de laatste keer dat we de toestroom en de veiligheidscontrole voor een concert op deze manier organiseren."

Verstrenging sinds de aanslagen

Volgens Dobbels zijn de veiligheidsmaatregelen sinds de aanslagen in de Bataclan, en ons land, gevoelig verstrengd. "Er is een duidelijk een verband tussen beide. Intussen is het publiek het gewend, dat ze gefouilleerd worden en dat hun tassen worden gecontroleerd. Meer nog: mensen vragen er zélf om. We krijgen vaak mails van mensen die klagen dat ze onvoldoende gecontroleerd zijn, of dat ze mensen bijvoorbeeld hebben zien binnenglippen met verboden spullen. Enkele jaren geleden gebeurde net het omgekeerde, dus de mentaliteit hierover is veranderd", aldus Dobbels. 

De mentaliteit van concertgangers is veranderd: er wordt nu zelfs geklaagd als de veiligheidscontroles niet streng genoeg zijn.

Peter Dobbels, veiligheidsadviseur Sportpaleis

"De controles zijn algemeen aanvaard, en ingeburgerd. Er wordt minder over gezeurd. Ja, het duurt allemaal iets langer dan vroeger, maar mensen zijn goed geïnformeerd en weten wat te verwachten. En die aanpak geeft hen duidelijk een gevoel van veiligheid."

Zullen concerten ooit nog met minder strenge veiligheidsmaatregelen kunnen plaatsvinden? Dobbels betwijfelt dat. "Op het moment van de aanslag op Ariana Grandes concert in mei 2017 hadden we in de muzieksector het gevoel dat de dreiging aan het minderen was. Maar het tegendeel bleek waar.  Nu zijn we van mening dat de veiligheidsstandaard niet meer naar beneden kan, en dat dit niet snel zal veranderen", aldus Dobbels. "Onze uitgaven voor veiligheid zijn fors toegenomen de laatste jaren. We zullen moeten zien hoe de wereld evolueert. Het publiek heeft in elk geval vrede met de huidige aanpak."

150-tal fans staan al van deze ochtend paraat

Het concert gaat pas vanavond van start, maar dat houdt de die-hards niet tegen om al 's ochtends vroeg naar het Sportpaleis af te zakken. MNM-presentator Wanne Synnave telde al ongeveer 150 fans van Ariana Grande in de buurt van de muziektempel.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Eerder deze week gaf Grande een optreden in Manchester. Het was de eerste keer sinds de aanslag dat ze met een vollédig concert naar de Britse stad terugkeerde. Hieronder ziet u een stuk uit dat optreden.

Meest gelezen