Orthopedisch chirurg Ann Lechat start helikopterschool in Koksijde

In Koksijde is een nieuwe helikopterschool gestart. "TopCat" is ondergebracht in een bestaande vliegschool en wordt geleid door Ann Lechat. Lechat is arts, maar vliegt al sinds haar zestiende.

Uitgerekend in de gemeente die bekend is door de reddingshelikopter Sea King is een nieuwe helikopterschool gestart. De school is een nieuw onderdeel van de West Aviation Club (WAC) Koksijde en wordt geleid door Ann Lechat.

Lechat werkt als orthopedisch chirurg, maar is ook een ervaren helikopter­piloot. Zij zal de "head of training" zijn,  hoofd van de opleidingen dus. "Mijn papa was ook vlieginstructeur voor de WAC", zegt ze. "Zelf leerde ik al vliegen toen ik 16 was, met een vliegtuig wel. Tijdens mijn studie geneeskunde lag het vliegen een tijdlang stil. Pas toen ik een patiënt had die een helikopter had, laaide de liefde weer op en leerde ik met de helikopter vliegen. Dat is nog wat moeilijker dan met een gewoon vliegtuig."

Lechat krijgt de medewerking van Karel Kinable (48) en nog twee andere instructeurs. Karel Kinable is een oud-piloot op de legendarische Sea King, waarmee hij ontelbare reddingsoperaties uitvoerde. "Voor de opleidingshelikopter moest ik wel serieus bijleren, maar de basiskennis blijft natuurlijk dezelfde", zegt Karel.  

Zakenmensen en beroepspiloten in spe

Volgens Lechat zijn er nu al geïnteresseerden voor de helikopterschool. "Er zijn jonge mensen die carrière willen maken als helikopterpiloot, maar ook steeds meer zakenmensen die hun verplaatsingen met een helikopter doen. Denk aan bedrijfsleiders uit de bouw, die hun werven moeten bezoeken. Met de auto doen ze misschien één werf in twee dagen, met de helikopter kunnen ze er vijf op één dag doen." 

Meest gelezen