Video player inladen...

Wandel zelf door de kartonnen wereld van kunstenaar Rinus Van de Velde

Rinus Van de Velde kennen we vooral van zijn typische houtskooltekeningen, maar waagt hij zich nu voor het eerst aan een film. Op de expo "The villagers" in Antwerpen is vanaf september niet alleen zijn film, maar zijn ook de zelfgemaakte kartonnen decors en houtskool- en kleurpotloodtekeningen te zien. Wij kregen al een voorsmaakje.

De stap van houtskooltekeningen naar film is kleiner dan gedacht. De decors waarin het verhaal zich afspeelt maken al langer deel uit van Van de Velde zijn manier van werken. "Voor mijn houtskooltekeningen bouw ik grote decors in hout en karton in mijn atelier", legt hij uit. "Die fotografeer ik en op basis van die foto maak ik dan de houtskooltekening." Van de Velde stelt vast dat er door het proces veel detail verloren gaat. "Al is het maar omdat een houtskooltekening natuurlijk sowieso in zwart-wit is."

Lees verder een van de houtskooltekeningen uit de expo:

Nu heeft de kunstenaar dus besloten om die decors tentoon te stellen én er een film in op te nemen. Samen met de typische houtskooltekeningen en de kleurpotloodtekeningen die hij sinds kort maakt, vormen die de totaalinstallatie "The villagers". "De tentoonstelling is bedacht als een soort parcours", vertelt Van de Velde. "Je geraakt niet tot bij de film zonder door het decor van de film te lopen en dus mee in mijn universum te komen."

Hij benadrukt wel dat hij geen "filmmaker" is. "Ik ben al op echte filmsets geweest en ik wist meteen dat dat niet de manier is waarop ik het wilde aanpakken", legt hij uit. Hij was eerst begonnen met op vakantie in Frankrijk een script te schrijven, maar toen hij thuiskwam, kieperde hij dat meteen de vuilnisbak in. "Ik verkies een organisch proces boven een scenario. We hebben decors gemaakt, zijn beginnen te filmen en bij de montage is een verhaal ontstaan."

Lees verder onder de foto waarin Van de Velde een laatste hand legt aan het decor, zowat alles in beeld is van karton gemaakt:

"De film gaat over de bewoners van een dorp in het midden van de bergen", legt hij uit. "Ik speel met de clichés van de echte cinema, zo gebeurt er een moord. Er zit een soort spanning in, maar niet op een traditionele cinematografische manier." Van de Velde heeft elke scene van zijn 40 minuten durende film opgenomen in zijn atelier, ook de scènes die zich buiten afspelen.

Elk decor is met de hand gemaakt door de kunstenaar en zijn team. "Je ziet direct dat het fake is allemaal, bijna alles is uit karton gemaakt", legt hij uit. "Alles is gedraaid in het fictieve universum dat ik heb gecreëerd. Ik had een diner in mijn hoofd en had geen zin om op zoek te gaan naar die diner, dus heb ik hem helemaal zelf gemaakt van karton."

Lees verder onder deze video waarin Van de Velde ons rondleidt in zijn diner:

Video player inladen...

Dat decor is met uiterste zorg voor detail gemaakt. Zo hangen er kartonnen handdoeken achter de toog, staat een kartonnen bordje met kaasjes op diezelfde toog en hangt een levensechte kartonnen jas aan de kapstok. "Aan elk decor uit de film is 1 à 2 maanden gewerkt", vertelt de kunstenaar. De film zelf was twee jaar werk. Hijzelf speelt er ook in mee, net als veel van zijn vrienden. "Geen professionele acteurs dus."

Lees verder onder de foto van de diner, zo goed als alles in beeld is van karton gemaakt:

Van de Velde heeft de smaak te pakken gekregen en werkt al aan een tweede film. Opnieuw werkt hij zonder scenario, maar de tweede film zal veel meer lijken op een klassieke film. "De tweede film gaat een duidelijk begin en einde hebben, wat bijvoorbeeld met "The villagers" niet het geval is", zegt hij. Fans van zijn houtskooltekeningen hoeven niet te wanhopen, want ook die zal hij blijven maken. "Die blijven een heel belangrijk deel van mijn werk."

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Video player inladen...

"The villagers" loopt van 5 september tot 12 oktober in de Tim Van Laere Gallery in Antwerpen.

Meest gelezen