Bende mensensmokkelaars opgepakt in Kalken

Op de snelwegparking langs de E17 in Kalken zijn drie mensensmokkelaars opgepakt. Dat gebeurde twee weken geleden, bij een gezamenlijke actie van de Lokale Politie Regio Puyenbroeck en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. Er werden ook 33 transmigranten opgepakt.

Samenwerking federale en lokale politie

Oost-Vlaanderen telt acht snelwegparkings, langs de E17 en de E40. Mensensmokkelaars halen transmigranten uit Brussel, onder meer uit het Maximiliaanpark, en brengen ze naar zo'n parking. Daar zoeken ze vrachtwagens die richting Groot-Brittannië rijden. Ze breken de laadbak open, en verbergen er de vluchtelingen die naar Engeland willen gaan. 

Bij de politieactie in de nacht van 21 op 22 augustus werkten de Lokale Politie Regio Puyenbroeck en de Federale Politie samen. Er werden ook speurhonden en een politiehelikopter ingezet. Op de parking in Kalken konden ze 33 transmigranten oppakken en drie mensensmokkelaars. Twee andere smokkelaars werden in Brussel gevonden en opgepakt. De onderzoeksrechter in Dendermonde liet vier van de vijf verdachten aanhouden. Een vijfde werd gerepatrieerd. 

Tijdelijk kalm na politieactie

Patrick Willocx van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen: "De bendeleden komen uit zwart-Afrika en verblijven in Brussel. Ze brachten de transmigranten met de trein van Brussel naar onder andere het station van Beervelde. Van daar gingen ze dan te voet naar de snelwegparking langs de E17 in Kalken om een vrachtwagen te zoeken. Ze verborgen de migranten in de opengebroken laadbak. Dat is riskant, omdat ze zo wel eens in een koelwagen kunnen terechtkomen. De slachtoffers zijn tieners en volwassenen uit Eritrea en Ethiopië.

Er zijn al eerder bendes mensensmokkelaars opgerold. "Met zo'n actie gaan we het probleem van de mensensmokkel niet oplossen. Maar telkens merken we dat het een tijd kalm blijft op de parking die we opgekuist hebben. En we werken ook altijd nauw samen met de lokale politie. Na zo'n actie volgt die de parking nauwgezet op, en patrouilleert die extra in de buurt. Ook dàt zorgt voor afschrikking, waardoor we hopen dat het nu weer een tijd rustig zal blijven op de parking in Kalken." 

Meest gelezen