Video player inladen...

President Jair Bolsonaro verbiedt 60 dagen lang kappen en branden in Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro verbiedt 60 dagen lang het kappen en verbranden voor landbouw. Bolsonaro heeft er gisteravond een decreet voor ondertekend. Onder stijgende binnenlandse en internationale druk wil hij zo de verveelvoudiging van de bosbranden in het Amazonegebied indijken. De president heeft ook nog zijn "omstreden" Facebookpost verwijderd over de Franse première dame Brigitte Macron. 

Het verbod is vandaag in het Braziliaanse "Staatsblad" verschenen en blijft voor twee maanden geldig. Het verbod is van kracht voor het ganse land. Wel zijn er uitzonderingen voorzien, aldus Braziliaanse media. 
 
De bosbranden in het grootste tropisch woud ter wereld zijn intussen ver van "onder controle", zoals de regering dit laatste voorhoudt. In heel het land zijn er dinsdag 1.044 nieuwe vuurhaarden geteld waarvan meer dan de helft in de Amazone, zegt het Braziliaanse Instituut voor ruimteonderzoek INPE.

Sinds januari zijn er in het land al 83.329 branden ontstaan. Dat is volgens het INPE het grootste aantal sinds 2010. Dikwijls zijn ze veroorzaakt door landbouwers of rundveehouders die meer land willen. Het huidige regeringsbeleid moedigt hen daarbij aan.

(Lees verder onder foto)

Macron en Bolsonaro

Bolsonaro verwijdert "omstreden" Facebookpost

De Braziliaanse president heeft naast een decreet goedgekeurd ook zijn omstreden Facebookpost over de Franse première dame Brigitte Macron verwijderd. Volgens zijn woordvoerder "om foutieve interpretaties daarvan te vermijden".

Een volger van Bolsonaro vergeleek vorige week op Facebook de dertig jaar jongere vrouw van de Braziliaanse president met de vrouw van de Franse president Macron. "Is het daarom dat Macron Bolsonaro zo viseert", suggereerde hij. President Bolsonaro reageerde op de post: "Verneder die man niet zo, haha".

Het was een dieptepunt in het persoonlijke steekspel tussen Macron en Bolsonaro dat vorige week begon. Bolsonaro was woedend omdat president Macron van de bosbranden in het Amazonewoud een topthema wilde maken op de G7-top, de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden in Biarritz.

Hulp aanvaard of niet?

Op die top hebben de G7-landen Brazilië 20 miljoen euro aangeboden om de branden in de Amazone te helpen blussen. President Bolsonaro heeft de afgelopen dagen nogal verwarrend gereageerd op dat aanbod. Eerst weigerde hij de hulp, enkele uren later aanvaardde hij die toch (maar onder voorwaarden) en uiteindelijk zei hij dat hij het geld wil ontvangen als president Macron zijn beledigingen over Bolsonaro terugtrekt. Macron had gezegd dat Bolsonaro heeft gelogen over de bescherming van het regenwoud en volgens Bolsonaro heeft Macron ook de soevereiniteit van Brazilië over zijn bossen in vraag gesteld.

Het verwijderen van zijn eigen beledigende opmerkingen aan het adres van Brigitte Macron is wellicht een stap richting verzoening.

Topontmoeting op 5 september

Intussen blijven de branden in het grootste regenwoud ter wereld wel uitbreiden. De landen van het Amazonewoud houden daarom op 5 september een topontmoeting over de aanpak van die branden, op uitnodiging van Chili en Colombia.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

 

 

Meest gelezen