Britse kranten over plannen van premier Johnson: van "verontwaardiging" tot een "Boris-met-lef" 

Uiteraard één hoofdpunt in de Britse kranten vanochtend: de zoveelste episode in de brexit-saga met premier Boris Johnson die het parlement wil schorsen tot 14 oktober. Van "verontwaardiging" tot een vechtende "Boris-met-lef", een overzicht in een notendop. 

Even kort samenvatten: premier Johnson heeft beslist om de werking van het parlement stil te leggen tot twee weken voor de brexit. Die staat gepland op 31 oktober, toevallig op Halloween. Johnson wil het de tegenstanders van een uitstap uit Europa zonder akkoord (de zogenoemde no-dealbrexit) moeilijk maken om een brexit in het parlement tegen te houden. Bij een deel van het grote publiek valt dat echter in slechte aarde. Zij durven het zelfs een "staatsgreep" te noemen.

De Britse kranten vanochtend zijn verdeeld. Ze zijn "verontwaardigd" of zetten een foto van een Johnson die zijn vuisten balt om te knokken op de voorpagina.   

The Guardian spreekt van een verrassing als het gaat over de plannen van Johnson. "Hij duwt Groot-Brittannië op de rand van een constitutionele crisis", gaat The Times verder en kleurt zwart-wit. 

The Sun laat Johnson zich schrap zetten. "Hij nam het gevecht op tegen de voorstanders om te blijven in de Europese Unie", vindt de tabloid.

De Daily Mail laat de premier met dezelfde foto dan weer de bokshandschoenen uittrekken en besteedt tien pagina's aan dit "historisch uitstel om brexit-tegenstanders te dwarsbomen". 

The Daily Telegraph staat positief tegenover Johnsons plannen: "Hij moet de wil van de natie uitvoeren." Op 23 juni 2016 stemde 51.9% van de Britten in een referendum immers om de Europese Unie te verlaten. Weetje: Johnson was - voor hij premier werd - een columnist voor The Daily Telegraph.

De kranten in Schotland leggen de focus op Ruth Davidson, de populaire leider van de Schotse Conservatieven. Zij zou haar ontslag aanbieden uit onvrede. "De dag dat de democratie stierf" en "Als Ruth het niet kan uithouden met hem, waarom zouden wij?", klinkt het. 

Meest gelezen