© Zoonar.com/Sergey Dobrydnev - creative.belgaimage.be

Broodje betalen? In Sint-Bavo in Gent kan het weldra met de handpalm

De Sint-Bavohumaniora in Gent wil een einde maken aan bonnetjes, maaltijdkaartjes en cash geld en start met betalingen met de handpalm. "We zijn de eerste school die betalingen met biometrische gegevens zal uitrollen", zegt directrice Hilde Allaert in "De wereld vandaag" op Radio 1. De leerlingen van de school zullen in oktober kunnen betalen met een handpalmscan, die gekoppeld is aan een rekening die de ouders online kunnen spijzen.

De ouders van leerlingen op de Sint-Bavohumaniora in Gent hebben vandaag een opmerkelijke e-mail van de school gekregen. Over enkele weken zullen de handpalmen van alle leerlingen worden gescand en op termijn kunnen de leerlingen dan op school betalen met hun handen. Je kan dus nooit meer je badge vergeten of je maaltijdkaartje verliezen. De Sint-Bavohumaniora is de eerste middelbare school in Vlaanderen die het systeem invoert.

"We zijn al een tijdje zoekende naar een betalingssysteem voor de leerlingen. We hebben verschillende systemen naast elkaar gelegd en we hebben finaal gekozen voor het systeem met handpalmregistratie. We hebben ook andere systemen de revue zien passeren, maar we hebben uiteindelijk gekozen voor biometrie. De technologie bestaat al langer en we gaan zo voor eenvoudige betalingen", zegt directrice Hilde Allaert in "De wereld vandaag".

"We dragen innovatie hoog in het vaandel in onze missie en onze visie. Dan kan je moeilijk nog veel langer met een doos met bonnetjes en maaltijdkaartjes en cash geld werken. We zijn de eerste school die de biometrie invoert", aldus Allaert.

Geen Chinese toestanden en met respect voor de privacy van de leerlingen

De directie heeft getwijfeld over een systeem met badges, maar daarmee kan niet worden vermeden dat leerlingen hun badge verliezen. "Hoe meer kinderen, hoe meer verloren voorwerpen, maar ook kinderen die hun centen of hun bonnetjes kwijtraken. Dat zal verdwijnen wanneer we werken met biometrie", zegt Allaert.

"Dit systeem met biometrie kan je enkel gebruiken om betalingen te doen en de ouders toegang te geven tot een betaalsysteem. We zijn het nu aan het uitrollen. De laatste punten van het contract zijn nog niet getekend. We zijn nog aan het bekijken op welke manier we de leerlingen zullen registreren. Als er toch bezwaren zijn, dan zullen we een alternatief aanbieden."

"Ik heb al een lang parcours met de ouders en de ouderraad afgelegd. De reacties zijn positief. We gaan niet evolueren zoals in China, dat is niet de bedoeling. Dat moet vastgelegd worden in een  GDPR-privacyovereenkomst. Het is om de veiligheid van de centen van de leerlingen dat het gaat. Wellicht wordt het systeem in oktober uitgerold in de Sint-Bavohumaniora", besluit Hilde Allaert.

Beluister het gesprek met Hilde Allaert uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen