AFP or licensors

Groep guerrilleros van Colombiaanse FARC wil opnieuw wapens opnemen: "Nieuwe etappe in de strijd"

Een vroegere commandant van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft in een videoboodschap opgeroepen om opnieuw de wapens op te nemen tegen de regering. Volgens de vroegere nummer twee van de rebellengroep leeft de Colombiaanse regering het vredesverdrag dat drie jaar geleden werd gesloten niet na. 

In de videoboodschap is Luciano Marín Arango alias Iván Márquez te zien, de vroegere nummer 2 van de FARC, samen met een twintigtal gewapende strijders. Hij leest een manifest voor waarin hij aankondigt dat er "een nieuwe etappe in de strijd" begint.

Luciano Marín Arango leeft al meer dan een jaar ondergedoken. Naast hem is de vroegere guerrillacommandant Seuxis Hernández Solarte alias Jesús Santrich te zien, tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel wegens drugshandel loopt.

Volgens de gewezen FARC-commandant heeft de Colombiaanse regering het vredesverdrag met de FARC verraden. De groep die hij heeft verzameld, zal opnieuw naar de wapens grijpen en zegt bereid te zijn om samen te werken met de kleinere rebellenorganisatie ELN.

De Colombiaanse regering zegt de aankondiging "erg verontrustend maar niet verrassend" te vinden. "Door hun gedrag hadden deze mensen al te kennen gegeven dat ze het vredesverdrag de rug toekeerden", klinkt het.

Vroegere FARC-leider blijft geweld afwijzen

De vroegere leider van de FARC, Rodrigo Londoño, wijst de oproep tot geweld nochtans af. "De grote meerderheid houdt zich aan de afspraken. Ondanks alle moeilijkheden staan wij aan de zijde van de vrede", zegt hij.

Eind 2016 maakten de linkse FARC en de Colombiaanse regering met een vredesverdrag een einde aan een burgeroorlog die decennialang heeft geduurd. Het geweld eiste 220.000 doden, miljoenen mensen raakten ontheemd.

De rebellen legden de wapens neer en keerden terug naar de burgermaatschappij. Niettemin wrijven ex-guerrillero's de regering steeds meer aan dat ze haar verplichtingen om hen afdoende te steunen en te beschermen niet nakomt.

Meest gelezen