Colombiaanse president kondigt offensief tegen voormalige FARC-rebellen aan

De Colombiaanse president Ivan Duque heeft donderdag een offensief tegen de voormalige commandanten van de guerrillaorganisatie FARC aangekondigd. Die hebben gezegd dat ze de wapens weer willen opnemen, omdat de regering het vredesverdrag met de FARC verraden heeft.

In de videoboodschap was de vroegere nummer twee van de FARC, Luciano Marín Arango alias Iván Márquez, met ongeveer twintig gewapende strijders te zien. Aan zijn zijde stond de vroegere guerrillacommandant Seuxis Hernández Solarte alias Jesús Santrich.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei in een toespraak dat er "over heel het grondgebied" jacht gemaakt zal worden op de groep. Daarvoor zal een nieuwe "speciale eenheid" met onder meer inlichtingenofficieren opgericht worden.

Hij beschuldigde Venezuela ervan de groep te beschermen, die hij omschreef als "een bende van drugs verhandelende terroristen". De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido vroeg hij om Colombia te steunen in de zoektocht naar de rebellen. De president beloofde ook een beloning van 3 miljard pesos voor informatie die leidt tot het vinden van alle groepsleden.

Eind 2016 hebben de linkse FARC en de Colombiaanse regering met een vredesverdrag een punt gezet achter een burgeroorlog die decennia heeft geduurd. De rebellen legden de wapens neer en keerden terug naar de burgermaatschappij. Niettemin wrijven ex-guerrillero's de regering alsmaar aan dat ze haar verplichtingen niet nakomt om hen afdoende te steunen en te beschermen.

Meest gelezen