Con Tanasiuk / Design Pics Inc.

"De Cinema" vervangt Cinema Zuid in Antwerpen

In Antwerpen opent vanavond "De Cinema" de deuren. De Cinema is een nieuwe bioscoop in De Studio die Cinema Zuid - de filmwerking van het hedendaagse kunstenmuseum M HKA - vervangt. In De Studio, het voormalige Studio Herman Teirlinckgebouw, werden twee nieuwe filmzalen gebouwd, met een capaciteit van respectievelijk 50 en 160 personen.

De Studio in het voormalige Studio Herman Teirlinckgebouw in Antwerpen is een sinds 2011 door het kunstencentrum voor jongeren Villanella uitgebaat "creatief hoofdkwartier" waar plaats is voor theater, dans, muziek, literatuur, film, feestjes, festivals en debatten, zowel van Villanella zelf als van andere culturele organisaties.

De Cinema wordt het begin van een structurele samenwerking tussen De Studio en het M HKA. Cinema Zuid, de filmwerking van het M HKA met een focus op filmhistorische benadering van cinema, gaat erin op en wordt aangevuld met een aanbod van De Studio voor een jonger doelpubliek en (kort)films die bijdragen tot het maatschappelijk debat. Het project belooft zowel "films om over na te denken" als makkelijker te verteren materiaal.

Vanavond gaat De Cinema alvast van start met een inhuldiging door acteurs Jan Decleir en Nora Dari, een concert van het elektronicaproject Bolt Ruin, een expo, vertoningen van kortfilms en een feestje met onder meer muzikale en artistieke duizendpoot Tom Barman.

Meest gelezen