Gemeentescholen Gavere mogen geen hoofddoeken verbieden

De vier gemeentescholen van Gavere mogen geen hoofddoeken verbieden. De gouverneur heeft het hoofddoekenverbod dat in het schoolreglement stond, teruggeroepen. De gemeenteraad had het verbod eerder wel goedgekeurd, maar dat was volgens de gouverneur niet beargumenteerd.

Kinderen die naar een gemeenteschool in Gavere gaan, mogen hoofddoeken dragen. Eerst mocht dat niet omdat de gemeenteraad een hoofddoekenverbod had goedgekeurd. De gouverneur heeft dat nu teruggeroepen na een klacht van oppositiepartij Groen.

Geen motivatie

“Er was niet gemotiveerd waarom men een hoofddoekenverbod had goedgekeurd”, vertelt waarnemend gouverneur Didier Detollenaere. “Het verbod stond in het schoolreglement en de gemeenteraad had dat goedgekeurd terwijl er nergens een motivatie te lezen was.”

Het gemeentebestuur van Gavere legt zich neer bij de beslissing van de gouverneur. Ook al vinden zij dat er wel voldoende argumenten waren voor zo’n hoofddoekenverbod. “De kleuters en kinderen zouden zich vreemd voelen ten opzichte van de andere kinderen als ze een hoofddoek dragen”, zegt schepen van onderwijs Peter Declercq. “Een ander argument was de les lichamelijke opvoeding. Daar is het dragen van zo’n hoofddoek helemaal niet handig.”

Meest gelezen