Videospeler inladen...

Conte krijgt opdracht om nieuwe regering te vormen in Italië, Salvini vraagt aanhangers om te betogen

Ontslagnemend premier Giuseppe Conte heeft officieel de opdracht gekregen om een nieuwe regering te vormen in Italië. Conte zelf wordt opnieuw premier, ditmaal van een coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Partito Democratico. Matteo Salvini, leider van de radicaal-rechtse Lega, roept zijn aanhangers op om op 19 oktober te betogen.

Giuseppe Conte werd vanmorgen ontvangen bij de Italiaanse president Sergio Mattarella. Die heeft hem nu officieel de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen.

Die nieuwe regering wordt een coalitie van de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. Beide partijen verklaarden zich gisteren bereid om samen een nieuwe regering te vormen, al heeft de Vijfsterrenbeweging wel nog het fiat van haar basis nodig. 

De partijloze Conte stond al aan het hoofd van de vorige regering, een coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de radicaal-rechtse Lega. Die is gevallen nadat Lega-kopstuk en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zijn vertrouwen had opgezegd. 

Conte begint meteen aan consultatieronde

Conte begint vandaag nog aan zijn consultatieronde. De komende dagen moet hij de president een lijst met ministers voorleggen. Daarna moet hij het vertrouwen krijgen van beide kamers in het parlement.

"Binnen het parlement zal er een draagvlak zijn voor deze coalitie", zegt correspondent Andrea Vreede in Italië. "Maar buiten het parlement -zowel in de PD als in de Vijfsterrenbeweging- zijn er mensen die dit helemaal niet zien zitten."

Conte beloofde vanmorgen alvast dat  "dit geen regering wordt die "tegen" is, maar een regering die het land wil vernieuwen, er wil zijn voor de burgers en streeft naar een meer solidaire en inclusieve maatschappij."

Hij zei ook dat hij Italië opnieuw op het voorplan wil brengen, ook op het Europese toneel. Het land staat voor een uitdagende periode, vooral economisch. De begroting, die al over enkele weken moet worden opgesteld, wordt dan ook een van de prioriteiten. 

Salvini roept aanhangers op om te betogen

Matteo Salvini, de leider van de radicaal-rechtse Lega, heeft zijn aanhangers opgeroepen om op 19 oktober in Rome te betogen tegen de de nieuwe coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de PD. 

"Zaterdag 19 oktober wordt de grote dag van de trots van de werkende meerderheid, die geen herrie wil maken, maar die een regering wil die niet in Brussel is geboren", zo zegt hij het op Facebook. "Italië zal niemands dienaar zijn". Naast de betoging in Rome kondigt hij ook een manifestatie aan op 15 september in Pontida (bij Bergamo) in de noordelijke regio Lombardije, waar de Lega traditioneel haar partijmeetings houdt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen