Historische watermolen in Grimbergen mag weldra groene energie produceren

De eigenaars van de 17e-eeuwse Oyenbrugmolen in Grimbergen mogen de molen ombouwen om er groene stroom mee op te wekken uit de Maalbeek. Na jaren hebben ze daar eindelijk de nodige vergunningen voor gekregen. De molen zou voldoende stroom moeten opwekken voor een vijftal gezinnen.

Sinds 1977 wonen Erik Van Hemelrijck en Linda De Wit in de hoeve aan de Oyenbrugmolen in Grimbergen, één van de vier watermolens aan de Maalbeek. De oudste delen van de molen dateren uit de 17e eeuw. Sinds 1980 is het gebouw beschermd. Erik en Linda zijn al jaren bezig met de restauratie van de hoeve en de molen.

Vergunningen

Groene energie opwekken uit de Maalbeek: het klinkt goed maar eenvoudig is het niet. "Eerst moesten we de omgeving, weilanden, boomgaarden en de Maalbeek zelf in ere herstellen", zegt Erik.

"Nu hebben we eindelijk de nodige vergunningen, maar met die aanvragen zijn we wel enkele jaren bezig geweest. We gaan niet voor het uiterste, we zijn blij met wat we nu kunnen doen: de Maalbeek benutten op een compleet veilige manier. Er zijn geen problemen voor overstromingen en de werken voor de plaatsing van het rad starten in oktober."

De eigenaars van de Oyenbrugmolen

Malen en bakken

"De watermolen zal energie opwekken voor een vijftal gezinnen met een normaal verbruik", zegt Erik. "Daarnaast zal de molen ook de maalinstallatie aandrijven. Ook de bakoven in het voormalige bakhuis is intussen gerestaureerd. De laatste zaterdag van elke maand komt een groep enthousiaste bakkers er gebruik van maken."

Meest gelezen