Londerzeel roept verspilling van grondwater bij bouwwerven een halt toe

Opgepompt grondwater zomaar in de riolering loodsen? Dat zal niet snel meer gebeuren in Londerzeel. De gemeente wil de verspilling van grondwater bij bouwwerven tegengaan. "Duizend liter water gaat zo verloren, dat kan met deze droogte niet", klinkt het bij de gemeente.

De gemeente Londerzeel neemt al enkele maanden maatregelen om de verspilling van grondwater bij bouwwerven tegen te gaan. Al sinds april vraagt de gemeente aan aannemers om in te zetten op retourbemaling, met andere woorden: het water in de directe omgeving terug laten infiltreren, bijvoorbeeld in een nabije beek. 

Stapje verder

Volgend jaar gaat de gemeente nog een stap verder. Dan worden aannemers verplicht om het opgepompte grondwater te hergebruiken. "We willen dat bij grote droogte, de aannemer een vat plaatst van minstens 1.000 liter en dat men dat water kan komen aftappen. We denken dan vooral aan land- en tuinbouwbedrijven, die dat water kunnen komen afhalen om te gebruiken", vertelt schepen van Omgeving, Leen Van Aken (Groen).

De verplichting start pas vanaf april 2020. Zo heeft de gemeente nog voldoende tijd om te sensibiliseren.

Meest gelezen