AFP or licensors

Meer dan helft vluchtelingen­kinderen wereldwijd gaat niet naar school: "Op die manier laten we ze in de steek"

Van alle vluchtelingenkinderen wereldwijd met schoolgerechtigde leeftijd gaat er meer dan de helft niet naar school. Het gaat om 3,7 miljoen kinderen, zo heeft de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR uitgezocht in een nieuw rapport. Vooral vluchtelingenkinderen in secundaire scholen krijgen te weinig kans om les te volgen. 

In totaal zijn er 7,1 miljoen kinderen op de vlucht wereldwijd, meer dan de helft ervan kan niet naar school. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer belemmeringen ze ondervinden om onderwijs te kunnen volgen. Dat staat te lezen in het nieuwe rapport "Stepping Up: Refugee Education in Crisis" dat elke vier jaar wordt gepubliceerd. 

Gemiddeld 91 procent van alle kinderen gaat naar de lagere school, bij vluchtelingenkinderen is dat slechts 63 procent. Opmerkelijk is de sterke daling met toename van de leeftijd. Hoe hoger de leeftijd van de kinderen, hoe kleiner de kans dat de ze onderwijs kunnen volgen. In de secundaire school volgt 84 procent van de jongeren wereldwijd les, bij de vluchtelingenkinderen is dat maar 24 procent.

UNHCR wijt de sterke daling aan een tekort aan financiële middelen om onderwijs voor vluchtelingen te voorzien. De VN-Vluchtelingenorganisatie vraagt daarom om financiële steun voor een nieuw initiatief om het secundair onderwijs voor vluchtelingen een nieuwe start te geven.

"School is tweede kans"

Ook voor vluchtelingenkinderen is onderwijs noodzakelijk. "Op school krijgen vluchtelingen een tweede kans", zegt Filippo Grandi, VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. "We laten vluchtelingen in de steek door hen niet de kans te geven de vaardigheden en kennis op te bouwen die ze nodig hebben om in hun toekomst te investeren."

We moeten investeren in onderwijs voor vluchtelingen of we betalen de prijs van een generatie jongeren die veroordeeld zijn op te groeien zonder de mogelijkheid om zelfstandig te leven

Filippo Grandi

 "We moeten investeren in onderwijs voor vluchtelingen of we betalen de prijs van een generatie jongeren die veroordeeld zijn op te groeien zonder de mogelijkheid om zelfstandig te leven, werk te vinden en volledig bij te dragen aan hun gemeenschap", voegde Grandi eraan toe.

AFP or licensors

Nieuw onderwijsinitiatief

UNHCR wil met haar nieuw schoolinitiatief voor het secundair onderwijs vooral nieuwe scholen bouwen of renoveren, en opleidingen voorzien voor leerkrachten. Daarnaast willen ze graag vluchtelingengezinnen financiële steun geven, zodat ze de schoolkosten van hun kinderen kunnen dragen.

De organisatie roept verder op om vluchtelingen op te nemen in het nationale onderwijsstelsel in plaats van hen samen te brengen in aparte scholen, en om een officieel erkend leerplan te kunnen volgen vanaf de kleuterschool. Ze vragen ook om een realistische benadering van scholen, het ministerie van Onderwijs en andere onderwijsinstanties in verband met de vereiste documenten. Zo krijgen vele vluchtelingenkinderen geen toegang tot school omdat ze niet over de bepaalde documenten beschikken. 

Meer dan 25,9 miljoen mensen op de vlucht

Eind 2018 waren er wereldwijd meer dan 25,9 miljoen mensen op de vlucht. Ongeveer de helft was jonger dan 18 jaar. Miljoenen mensen leefden in langdurige vluchtelingensituaties, met weinig hoop om in de nabije toekomst naar huis terug te keren. Daarom roept de organisatie op om dringend een beter onderwijsaanbod voor vluchtelingenkinderen te voorzien over de hele wereld.

AFP or licensors

Meest gelezen