Videospeler inladen...

Minstens 2.000 katten krijgen elk jaar spuitje: gemeenten krijgen schuilhokken voor zwerfkatten

Alle gemeenten in Vlaanderen krijgen op termijn schuilhokken voor zwerfkatten om de overlast te verminderen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De actie kadert in de algemene opzet om het probleem van zwerfkatten aan te pakken, want elk jaar krijgen minstens 2.000 katten een spuitje. 

Ieder jaar peilt het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bij erkende dierenasielen naar het aantal katten dat er (tijdelijk) werd opgenomen. Uit de respons van 75 asielen bleek dat het totaal in 2017 stond op 12.153 katten, waarvan 913 werden geëuthanaseerd. Een jaar later, in 2018, is er sprake van 14.197 katten, waarvan minstens 2.000 een spuitje kregen. Niet alle erkende asielen deelden hun cijfers met het kabinet, maar uit de beschikbare data blijkt dat er een lichte stijging is van het aantal katten dat werd gevonden, in beslag genomen of afgestaan. Zowel in 2017 als 2018 bleek dat van alle katten ongeveer 7,5 % geëuthanaseerd werd. 

Om dat cijfer aan te pakken lanceerde het kabinet van minister Ben Weyts (N-VA) vorig jaar een aantal maatregelen die de populatie van katten binnen de perken moeten houden. "De grote doelstelling van het (zwerf)kattenbeleid is net om euthanasie (zonder medische oorzaak) tot een minimum te beperken", zegt woordvoerder Michaël Devoldere. 

Het doel van het zwerfkattenbeleid is om euthanasie te beperken 

Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Ben Weyts (N-VA)

Die maatregelen zijn uiteenlopend. Zo is er sprake van een sterilisatieplicht voor alle nieuwgeboren katjes (terwijl dit vroeger alleen verplicht was wanneer een kat werd verkocht), bestaat er een centrale kattendatabank en vroeg minister Weyts ook dat gemeenten een lokaal "zwerfkattenplan" opstelden. Nu blijkt dat ongeveer 9 op de 10 Vlaamse gemeenten dat effectief heeft gedaan.

Bijna alle gemeenten richtten bijvoorbeeld een meldpunt op zodat inwoners zwerfkatten kunnen signaleren. Uit de cijfers van het kabinet bleek ook dat 95% van de gemeenten die deelnamen aan de bevraging gevangen zwerfkatten steriliseerde vooraleer ze werden teruggeplaatst. Om die dieren te voorzien van beschutting worden de schuilhokken vanaf vandaag verdeeld over Vlaanderen. Bij de hokken staan ook infoborden met onder meer informatie over het meldpunt en de sterilisatieplicht. 

Een schuilhok voor zwerfkatten

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen