Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe smartphone van Huawei dan toch zonder YouTube en Google Maps?

De kans is groot dat de Mate 30 smartphone van Huawei zonder de Google-apps YouTube, Gmail en Google Maps op de markt komt. De Mate 30 is het nieuwste vlaggenschip van Huawei. Het toestel wordt op 19 september in Munchen voorgesteld. Door een Amerikaanse ban mogen Amerikaanse bedrijven zoals Google geen zaken doen met Huawei. De zenuwachtigheid stijgt bij de Chinese technologiereus.

De lancering van de Huawei Mate 30 op 19 september dreigt met een sisser af te lopen. Huawei, nog altijd de op één na grootste smartphoneproducent ter wereld, mag volgens persagentschap Reuters de apps van Google, zoals YouTube, Gmail en Google Maps, niet  installeren op zijn nieuwste toestel. Huawei krijgt ook geen toegang tot Google Play, de app-winkel van Google. 

Eerste toestel na Amerikaanse ban

De Huawei Mate 30 is het eerste toestel van de Chinese fabrikant dat na de fameuze ban van 16 mei verschijnt. De Amerikaanse overheid zette die dag Huawei op de zwarte lijst omdat het denkt dat Chinese smartphone-producent een gevaar vormt voor de veiligheid van het land. Amerikaanse bedrijven zoals Google, die zaken doen met Huawei, riskeren een boete. Google kondigde aan dat het zijn besturingssysteem Android en bijkomende apps niet meer zou aanbieden aan Huawei. 

Als het van Huawei afhangt, blijven wij Android OS en het Google ecosysteem gebruiken in de toekomst. 

Huawei België

Ondertussen heeft het Amerikaanse Ministerie van Handel de ban twee keer met drie maanden uitgesteld. De Amerikanen deden dit vooral omdat Amerikaanse partners van Huawei hun beklag hadden gedaan. Op 19 november komt er een einde aan die versoepeling. Dit maakt het voor Huawei des te moeilijker omdat het uitstel alleen geldt voor toestellen die vóór 16 mei gelanceerd werden. Omdat de Mate 30 pas in september wordt voorgesteld, valt die niet onder die regeling. 

Voor de Amerikanen is het menens. Vorige week raakte bekend dat Amerikaanse bedrijven 130 aanvragen hadden ingediend om producten te verkopen aan Huawei. Geen enkele aanvraag werd goedgekeurd. 

Gaat Huawei dan toch voor "plan B"?

De vraag die zich nu stelt voor Huawei is: wat nu? Zal de Mate 30 verschijnen met Android, of zal de Chinese smartphoneproducent kiezen voor een "plan B": het eigen besturingssysteem Harmony OS gebruiken. Huawei lanceerde dit systeem vorige maand, ter vervanging van Android. Maar Harmony OS bestaat nog maar alleen in een testversie en wordt voorlopig enkel in China gebruikt voor "slimme" schermen van Huawei.

"Er is ook nog een tussenoplossing", zegt Pieterjan Van Leemputten, journalist van de technologiewebsite Datanews. "Huawei kan de Mate 30 voorlopig lanceren met een uitgedunde versie van Android en aan Google vragen om YouTube en Gmail toch nog aan te bieden", legt Van Leemputten uit.  "Maar ik vraag me af wat het zal doen met bankapps of minder populaire apps."

Want als Huawei met een eigen besturingssysteem komt, betekent dit dat ontwikkelaars hiervoor nieuwe apps moeten ontwikkelen. "De kans bestaat dat ze minder geneigd zullen zijn om dat te doen", aldus Van Leemputten. "Momenteel zijn Android van Google en iOS van Apple de twee populairste mobiele besturingssystemen. Maar Huawei is natuurlijk geen kleine speler." Als Harmony OS er ooit komt, is de kans reëel dat Huawei het aan andere, Chinese, smartphoneproducenten aanbiedt. 

Bij Huawei, dat de afgelopen maanden goede verkoopcijfers kon voorleggen, groeit de zenuwachtigheid. Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner verkocht Huawei in het tweede kwartaal van dit jaar meer toestellen dan vorig jaar. Het marktaandeel steeg van 13,3 naar 15,5 procent. Maar dat waren allemaal toestellen die met Android van Google verkocht werden. 

Hoe de Mate 30 het zal doen, weet nog niemand. Bij Huawei België is men karig met commentaar, maar woordvoerder Jurgen Thysmans laat het volgende weten : "Als het van Huawei afhangt, blijven wij Android OS en het Google ecosysteem gebruiken in de toekomst. Als de VS het niet toelaat, werken we verder aan ons eigen besturingssysteem en de uitbouw van ons eigen ecosysteem."

Hiermee toont Huawei dat het zijn steile groei niet wil laten afremmen door de Amerikaanse boycot.

Meest gelezen