Archieffoto
AFP or licensors

Politie verbiedt grote manifestatie komende zaterdag in Hongkong

De politie van Hongkong heeft een grote manifestatie voor democratie volgende zaterdag verboden vanwege veiligheidsredenen. Dat hebben de organisatoren laten weten. Protesten vorig weekend liepen uit rellen op tussen manifestanten en de politie. 

De manifestatie volgend weekend gaat uit van het Civil Human Rights Front, dat de voorbije weken protestacties organiseerde waar miljoenen Hongkongers aan deelnamen. Die van 18 augustus bracht 1,7 miljoen mensen op de been en verliep zonder ongeregeldheden.

Maar de politie vreest echter voor geweld en vernielingen. Vorige zondag zette ze het waterkanon in en loste ze voor de eerste keer zelfs een waarschuwingsschot. Verschillende manifestanten waren met stenen en molotovcocktails naar de agenten beginnen gooien.

Bijna 3 maanden betogingen

De demonstranten voeren al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en tegen de regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam. De betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep naar minder inmenging van China. Ook willen de betogers dat Lam het veld ruimt.

Meest gelezen