Treinen tussen Gent en Brussel rijden binnenkort af en toe op groene stroom

Enkele treinen tussen Gent en Brussel rijden binnenkort af en toe op groene stroom. Dat zal gebeuren met het energieoverschot van de zonnepanelen die op het dak van de nieuwe NMBS-werkplaats in Melle zijn geïnstalleerd. Sinds deze week zijn die panelen in werking.

De nieuwe NMBS-werkplaats in Melle werkt vanaf deze week op groene stroom. In maart ging de nieuwe werkplaats open. Er werden toen 5.600 zonnepanelen geïnstalleerd, die zijn nu in werking. De zonnepanelen worden in de eerste plaats gebruikt om het gebouw in Melle van elektriciteit te voorzien. De overige energie wordt gebruikt om treinen te laten rijden.

Duurzaam vervoer

"Een deel van de output kunnen we gebruiken om de treinen tussen Gent en Brussel en tussen Gent en Aalst te laten rijden", vertelt Bart Crols van de NMBS. "Op die manier rijden ze dan op groene stroom. Dit heeft voordelen voor de NMBS, maar ook voor de samenleving. Het openbaar vervoer is al een duurzaam transportmiddel, en zo is het nog duurzamer. Dat is ook het signaal dat we willen uitsturen."

De NMBS beschikt nu over meer dan 20.300 zonnepanelen, verspreid over 16 locaties. De installatie in Melle is de grootste.

Meest gelezen