Twee obussen gevonden op bouwwerf Hof ter Smissen uit "Thuis"

Tijdens de bouwwerken rond het voormalige "Thuis"-café Hof ter Smissen in Dilbeek zijn twee obussen gevonden. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en maakte de bommen onschadelijk.

Begin augustus begonnen de sloopwerken op het terrein rond Hof ter Smissen, dat van 1996 tot 2011 een bekende filmlocatie was voor de VRT-soap "Thuis".

De oude stallen en schuren ruimen plaats voor een nieuw woonproject. Aan het Hof ter Smissen komen 29 nieuwbouwwoningen, 2 flatgebouwen en een commerciële ruimte. Nu blijkt dat de "Thuis"-acteurs op een explosief decor speelden. Er zijn namelijk twee obussen gevonden, net achter de hoeve van Hof ter Smissen.

Dorpslegende

"Beide obussen zijn gevonden op basis van geruchten, die de vorige eigenaar ons hadden toegefluisterd", vertelt Lode Verdoodt van projectontwikkelaar Woenst. "Volgens de dorpslegende zouden er, na de Eerste Wereldoorlog, verschillende bommen begraven zijn op het terrein."

"In eerste instantie dachten we dat het om een urban legend ging, maar om zeker te zijn hadden we een gespecialiseerde firma ingeschakeld." Die firma kamde het volledig terrein uit en vond twee obussen. "Waarschijnlijk uit de Eerste Wereldoorlog", vermoedt Verdoodt. "De bommen lagen begraven, net achter het gebouw. Ze hebben een grootte van ongeveer 30 op 15 centimeter. Dat lijkt niet zo groot, maar als die zouden afgaan, kan het héél wat schade aanrichten."

Onschadelijk

De bommen waren nooit afgevuurd en stonden bijgevolg niet op scherp. "Toch zijn ze niet zonder gevaar", zegt Verdoodt. "Als er tijdens de werken een voertuig over rijdt, kan het natuurlijk ontploffen. Het is goed dat we voorzichtig zijn geweest en meteen hulp ingeroepen hebben. Daardoor waren we op tijd bij de zaak."

De gevolgen voor de werken? "Die hebben een dagje stilgelegen. De bommen zijn nu op een veilige plaats. Nadat ze onschadelijk gemaakt werden, nam de ontmijningsdienst DOVO ze mee. Het gevaar is dus geweken. Er is ook geen kans dat er andere bommen opduiken. De firma heeft het hele terrein onderzocht en verzekerde ons dat er geen obussen meer liggen."

Meest gelezen