Vier Europese landen niet langer "mazelenvrij"

De opmars van de mazelen in Europa heeft ertoe geleid dat vier landen hun status van "mazelenvrij" zijn kwijtgespeeld. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Tsjechië en Griekenland. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld. 

De organisatie roept dan ook op om meer te vaccineren. De mazelen zijn erg besmettelijk en in uitzonderlijke gevallen kan men eraan overlijden. In de eerste jaarhelft werden in Europa bijna 90.000 besmettingen met het mazelenvirus genoteerd. Dat is meer dan over heel 2018, toen waren er 84.462 gevallen.

Ook in België is de ziekte in opmars, met 361 nieuwe patiënten in de eerste zeven maanden van 2019. Dat zijn er vijf keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel nagenoeg evenveel als in het recordjaar 2017.

Oostenrijk en Zwitserland zijn op de lijst geplaatst van landen waar de ziekte is uitgeroeid. Landen worden vrij van mazelen verklaard als er in 12 maanden tijd geen endemische verspreiding van de ziekte is geweest.

  

Meest gelezen