Videospeler inladen...

1.096 studenten in spe leggen een ijkingsproef af aan de Vlaamse universiteiten

Vandaag leggen alles samen 1.096 universiteitsstudenten een zogenoemde ijkingsproef af aan de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen, de KU Leuven en de VUB. In totaal worden ijkingstoetsen voor vijf verschillende richtingen georganiseerd. Deelname is alleen verplicht voor wie burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect of diergeneeskunde wil studeren.

De Vlaamse universiteiten organiseren twee keer per jaar ijkingsproeven: eind juni - begin juli en eind augustus - begin september. In totaal zijn er nu al 13 verschillende proeven, vooral voor wetenschappelijke richtingen, maar ook voor economie en logopedie bijvoorbeeld. Vandaag zijn er 1.096 studenten die deelnemen, in juni waren er zo'n 3.400. 

Studenten kunnen zich inschrijven in de opleiding ongeacht hun resultaat, zolang ze maar deelgenomen hebben

Isabelle Melis (VLIR)

"Er is een groot verschil met het toelatingsexamen geneeskunde", licht Isabelle Melis van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) toe. "Het gaat hier om een niet-verplichte deelname. Studenten kunnen zich inschrijven in de opleiding ongeacht hun resultaat, zolang ze maar deelgenomen hebben."

"Enkele ijkingstoetsen zijn verplicht. Studenten die zich willen inschrijven voor de opleiding burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect en diergeneeskunde moeten verplicht deelnemen aan een ijkingstoets voor ze zich inschrijven."

Met de ijkingstoets willen we studenten eigenlijk helpen in hun keuze

Isabelle Melis (VLIR)

Voor veel studenten in spe is de ijkingsproef hun eerste kennismaking met de universiteit. "Met de ijkingstoets willen we studenten eigenlijk helpen in hun keuze", zegt Isabelle Melis. "Door deelname kunnen ze zien of de door hen gekozen opleiding hen goed ligt en of ze hun kennis eventueel nog moeten bijspijkeren - door bijvoorbeeld een zomercursus te volgen of een tandje bij te steken tijdens het academiejaar." 

Het kan natuurlijk ook dat de conclusie luidt dat je als student beter een andere richting kiest.

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, pleit om ijkingstoetsen in te voeren in zoveel mogelijk universitaire richtingen en die ook allemaal verplicht te maken. Hij roept de komende Vlaamse regering op om ook in de toekomst de nodige middelen te voorzien om valide ijkingstoetsen op te stellen. De vijf Vlaamse universiteiten - met uitzondering van de Universiteit Hasselt - zijn het idee genegen.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen