Het Nederlandse kabinet op Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag

Nederland gaat de VS achterna en duidt "aangewezen overlevende" aan op Prinsjesdag

Het lijkt op het scenario van een slechte film, maar theoretisch is het niet uitgesloten: op Prinsjesdag komen alle Nederlandse ministers, samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, om het leven bij een aanslag, een natuurramp of een andere calamiteit.  Wie moet de verweesde Nederlanders dan door de chaos sturen?  Het antwoord is even simpel als nieuw: de aangewezen overlevende.

Nederlanders zijn niet bepaald doemdenkers, maar ze zijn wel graag op alles voorbereid.  Onder het motto "stel dat" of "je weet maar nooit".  Het idee dat het volledige Nederlandse kabinet én het koningspaar op hetzelfde moment om het leven komen is, hoe onwaarschijnlijk ook, theoretisch mogelijk.  Op de jaarlijkse Prinsjesdag bijvoorbeeld.  Dan spreekt koning Willem-Alexander namelijk zijn troonrede uit, onder meer voor het verzamelde kabinet.  

De Nederlanders mogen bestuurlijk niet helemaal verweesd achterblijven na zo'n gruwelijk scenario,  vond D66-Kamerlid Joost Sneller vorig jaar, en het Nederlandse kabinet volgde die redenering.  Er kwam een oplossing naar Amerikaans model uit de bus, namelijk het systeem van de "designated survivor".  Die wordt in de Verenigde Staten aangeduid bij gelegenheden waar de president, de vicepresident en iedereen die de president zou kunnen opvolgen op dezelfde plaats aanwezig zijn (bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse State of the Union).  

Op dat systeem is trouwens de Amerikaanse fictie-reeks "Designated survivor" gebaseerd, een politieke dramaserie over een kabinetslid dat plots president van de Verenigde Staten wordt.  De serie is een kijkcijfersucces.  Het derde seizoen is in voorbereiding.

De Nederlanders hebben dat Amerikaans systeem nu perfect gekopieerd, en ze hebben ook het begrip "designated survivor" letterlijk vertaald. De man of vrouw die tijdens de ceremonie in de Ridderzaal van Den Haag niet aanwezig zal zijn, wordt aangeduid als "de aangewezen overlevende".

Wie de allereerste aangewezen overlevende wordt en waar hij/zij tijdens de plechtigheid in Den Haag zal verblijven  blijft uiteraard staatsgeheim.  Op 17 september wordt het voor de pers en de genodigden zoeken naar de minister die niet aanwezig is.  Een uitgelezen kans voor een Nederlandse minister die lak heeft aan protocol.

Beluister meer in "De wereld vandaag":

Meest gelezen