Video player inladen...

Aantal fietsvergoedingen voor woon-werkverplaatsingen stijgt, maar het kan nog beter

Het aantal fietsvergoedingen voor het woon-werkverkeer is in drie jaar tijd met een kwart gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Jef Van den Bergh van CD&V heeft opgevraagd. In 2018 kregen bijna 550.000 mensen een fietsvergoeding uitbetaald via de belastingen. In 2016 waren dat er nog maar zo'n 430.000. Omdat dit nog beter kan, roept Van den Bergh de sociale partners op een extra inspanning te doen zodat de fietsvergoeding in alle bedrijven en sectoren kan worden ingevoerd.

In 2018 hebben 547.152 belastingplichtigen een aanvraag ingediend voor een aftrek van de kosten voor woon-werkverkeer per fiets, een stijging van ruim 26 procent in vergelijking met twee jaar geleden. Dat staat voor een totaalbedrag van 137,9 miljoen euro, meer dan een derde meer dan in 2016.  Het ging in 2018 om een gemiddeld bedrag van 252 euro per belastingplichtige.

We roepen in eerste instantie de sociale partners op om de fietsvergoeding in alle bedrijven en sectoren in te voeren

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V)

"Hoe meer werknemers de fiets gebruiken, hoe beter voor onze mobiliteit, voor de luchtvervuiling en voor het klimaat", zegt Jef Van den Bergh. Maar het mag best iets meer zijn. "Ik denk dat er nog een enorm potentieel is aan werknemers die met de fiets naar het werk kunnen gaan. Zeker als je weet dat ongeveer de helft van de autoverplaatsingen minder dan 5 kilometer bedraagt. Daarom pleiten wij ervoor om die fietsvergoeding verder te veralgemenen."

Volgens Van den Bergh komen in bedrijven die de fietsvergoeding toekennen ongeveer dubbel zoveel mensen met de fiets naar het werk als in bedrijven die dat niet doen. "Het is vandaag een afspraak tussen werknemers en werkgevers of een fietsvergoeding al dan niet wordt ingevoerd. Daarom roepen we in eerste instantie de sociale partners op om dit op de agenda te zetten, om de fietsvergoeding in alle bedrijven en sectoren in te voeren."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...