Video player inladen...

Alsof de tijd er 170 jaar is blijven stilstaan: duik mee naar de "mysterieus" gezonken HMS Terror

Ongeveer 170 jaar geleden zonk het poolschip HMS Terror. Ondanks verwoede pogingen het gezonken schip terug te vinden, werd het pas drie jaar geleden gelokaliseerd in de buurt van King William Island in Canada. Canadese duikers hebben de HMS Terror nu voor het eerst bezocht. En wat ze daar aantroffen, overtrof alle verwachtingen.

Het schip dat de duikers bezochten, spreekt al 170 jaar tot de verbeelding. Samen met zijn zusterschip Erebus was de Terror in 1845 Engeland uitgevaren om de Noordwestpassage te verkennen. Maar ze kwamen nooit meer terug. Uiteindelijk werd de Terror in 2016 teruggevonden. In 2018 vonden onderzoekers de Erebus terug.

Drie jaar na de vondst van de HMS Terror zijn onderwaterarcheologen naar het gezonken schip gedoken. Geholpen door de omstandigheden - mooi weer, ijskoud en vooral helder water - konden ze het schip filmen en fotograferen. Op de beelden hieronder zien we onder meer onbeschadigde borden en intacte flessen.

AFP or licensors

Omdat de omstandigheden ideaal zijn, koesteren de onderzoekers hoop dat zelfs papier aan boord bewaard kan gebleven zijn. Eventuele dagboeken of scheepskaarten zouden dan kunnen vertellen wat er die noodlottige dag in 1845 is gebeurd.

AFP or licensors

Wat we nu al op basis van de eerste beelden kunnen afleiden is dat het schip niet bruusk is gezonken. Een rechtopstaand stuurwiel, intact serviesgoed en een onaangetast bureau van kapitein Crozier lijken dat te bevestigen. Het maakt de onderzoekers haast lyrisch. 

De laatjes zijn dicht en het bureau ligt onder een laag slik. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor objecten en documenten. Elke la is een schatkist met ongekende informatie over de expeditie.

Canadese onderwaterarcheoloog

De komende dagen en weken worden de beelden nog verder bestudeerd. Als alles goed gaat, wordt er volgend jaar opnieuw gedoken naar de Terror. Dan is het de bedoeling om verschillende objecten uit het schip boven water te brengen.

Bekijk hieronder een filmpje en duik mee met de onderzoekers naar het schip.

Video player inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen